PROTEST RUSKOG UMJETNIKA

Skulpturama od krvi i nafte protiv svjetskih sila

23.04.2009 u 11:57

Bionic
Reading

Za ruskog umjetnika Andreja Molodkina glavni razlog bolesti Rusa i uzrok svjetskih nedaća leži u utrci za naftom. Protestirajući protiv gramzljivosti svjetskih velesila, Molodkin pri izradi umjetničkih radova koristi upravo crno zlato, ali i ljudsku krv

Andrej Molodkin, ruski predstavnik na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu, vjeruje da je nafta uzročnik mnogih svjetskih ratova, od invazije na Irak do rusko-čečenskog sukoba.

'Pokušao sam razumjeti zašto neki političari, poput ruskog premijera Vladimira Putina i bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha, ubijaju toliko ljudi kada na svijetu postoji dovoljno nafte', rekao je za Reuters.

Molodkin, koji već neko vrijeme živi i djeluje u Parizu, u Veneciji će predstaviti rad pod nazivom 'Le Rouge et le Noir', sastavljen od dva staklena odljeva čuvene skulpture 'Nike sa Samotrake', poznate i kao 'Krilata pobjeda', iz helenističkog razdoblja. Jedan je ispunjen naftom iz Čečenije, a drugi krvlju ruskih vojnika koji su služili na tom teritoriju. Molodkin je priznao da je kustos  Ruskog paviljona vrlo nervozan zbog toga kako će publika prihvatiti njegov rad.

Kontroverzni ruski umjetnik trenutno boravi u Londonu povodom izložbe nazvane 'Liquid Modernity (Grid and Greed)' koja gostuje u galeriji Orel Art. Glavni izložak sastoji se od dva kaveza. Jedan je načinjen od rešetaka ispunjenih naftom, a drugi od cijevi punjenih plinom proizvedenim iz nafte. Oba su inspirirana kavezom u kojem je tijekom suđenja držan ruski naftni oligarh Mihail Hodorkovski.

Molodkin smatra da je postkomunistička Rusija 'naftaška demokracija' i daleko od istinske demokracije. Svjestan činjenice da bi i sam mogao zaraditi protestirajući protiv utrke za crnim zlatom, ironično izjavljuje da će, kada se to dogodi, postati korumpiran.