ZAGONETNI OSMIJEH

Skriva li Mona Lisa loše zube?

22.08.2013 u 11:36

Bionic
Reading

Arheolozi i dalje nisu u potpunosti sigurni je li jedna od žena pokopanih ispod firentinskog samostana Santa Orsola zbilja bila najpoznatiji model Leonarda da Vincija. Ovaj tjedan, približili su se rješavanju misterija, iskopavši kosti sina Lise Gherardini del Giocondo

Duboko ispod ruševina firentinskog samostana Santa Orsola, tim arheologa pažljivo odstranjuje prašinu i zemlju ispod ostatka kostura osam žena koje su pokopane tamo prije pet stotina godina. Jedan od njih je vrlo vjerojatno i Lisa Gherardini del Giocondo, model Leonarda da Vincija za sliku Mona Lisa.

Budući da ne postoji sumnja da je suprug Lise Gherardini, firentinski trgovac svilom Francesco del Giocondo pokopan u kripti ispod samostanske crkve, stručnjaci u istraživanjima koriste njegov DNK kako bi identificirali njihovog sina koji se zvao Piero, apokopan je u obiteljskoj grobnici. DNK nalazi Pierovih kostiju tada će se koristiti za potvrdu Lisinog identiteta, jer će njegov DNK sadržavati njezin kao i očev.

Silvano Vinceti, pisac i istraživač koji je na čelu talijanskog Nacionalnog odbora za promicanje povijesnog i kulturnog nasljeđa, smatra da ako novi nalaz DNK potvrdi njezin identitet, tek tad počinju 'pravi znanstveni izazovi'.


'Planiramo napraviti rekonstrukciju njezina lica na temelju pronađene lubanje te ćemo s odmacima od samo pet posto biti sigurni kako je ona uistinu izgledala te, što je najvažnije, je li slavni osmijeh Mona Lise bio njezin. Ako rekonstrukcija ne bude sličila na nju, vraćamo se na početak', kazao je Vinceti.

Stoljećima su povjesničari iz svijeta iznosili različite teorije tko bi ta zagonetna žena mogla biti te što je inspiriralo suptilan osmijeh na jednoj od najslavniji svjetskih slika. Vincenti tvrdi da će virtualna rekonstrukcija omogućiti znanstvenicima spoznaje o tome je li Gherardini skrivala loše zube iza tajnovita osmijeha, ako je uopće ona ovjekovječena na remek-djelu slikarstva.

'U konačnici ćemo znati je li Lisa Gherardini izgledala kao Mona Lisa, ali čak i ako jest, nikad nećemo saznati pravu tajnu, čemu se smješkala', zaključio je Vinceti.