BOLEST JE JAČA

Škotski pisac šokirao objavom da ima još par mjeseci života

04.04.2013 u 19:23

Bionic
Reading

Poznati škotski pisac Iain Banks u srijedu je objavio javnosti kako mu je preostalo 'samo nekoliko mjeseci života'

Na svojoj internetskoj stranici škotski pisac Iain Banks napisao je da ima karcinom i da je sad 'službeno jako loše', piše Jutarnji.hr

'Imam rak. Počeo je u žučnom mjehuru, zarazio mi je jetru, vjerojatno i gušteraču i neke limfne čvorove, a jedan se smjestio oko grupe bitnih krvnih žila i time isključio bilo kakvu šansu operacije koja bi uklonila tumore', napisao je.


'Zbog toga sam se povukao iz svih planiranih javnih nastupa i pitao svoju partnericu Adele hoće li mi pružiti čast i postati moja udovica (žao mi je, ali nama crni humor pomaže). Kad ćete ovo čitati, bit ćemo oženjeni i na vrlo kratkom medenom mjesecu', napisao je.

Banks je objavio 24 knjige, a ga je Times proglasio jednim od 50 najboljih pisaca Velike Britanije nakon 1945., a u anketi 25.000 čitatelja 1997. Banksov roman 'The Wasp Factory' proglašen je jednom od 100 najboljih knjiga 20. stoljeća.

Bio je aktivno uključen i u politički život, kao jedan od potpisnika Deklaracije Calton Hilla, koja je pozivala na osamostaljenje Škotske te kao jedna od javnih ličnosti koje su zahtijevale smjenu britanskog premijera Tonyja Blaira nakon invazije Iraka 2003. godine.