KAO U LOŠOJ ŠALI

Škoti ukidaju svu potporu kulturnim institucijama

14.02.2013 u 15:52

Bionic
Reading

Povlačenje financijske podrške kulturi u škotskom okrugu Moray ozbiljno će naškoditi djelovanju lokalnog kazališta, brojnih kulturnih udruga te vjerojatno znači izostanak kazališnih gostovanja, primjerice putujućeg teatra Royal Shakespeare Company

Moray je prvi okrug u Škotskoj čije je vijeće odlučilo iz financiranja izostaviti kulturno umjetničke potrebe.

Obavijest je stigla samo nekoliko dana nakon što je političarka Harriet Harman iz laburističke stranke, intervenirala u zaustavljanju slične namjere vijeća Newcastlea, u kojem je predloženo ukidanje budžeta za kulturu i reduciranje rada lokalnih knjižnica za 60 posto. Njihov prijedlog u javnosti je oštro kritizirao i Lee Hall, autor drame 'Billy Elliot', uspješno adaptirane u istoimeni film.

Vijećnici Moraya najavili su i nova radikalna rezanja budžeta za sljedeću godinu te je već planirano zatvaranje nekoliko knjižnica.

Vijećnik Allan Wright objasnio je da su odluke vezane uz budžet donijeli u konzultaciji s mišljenjima građana tijekom tromjesečnog ispitivanja njihovih stavova.

'Naišli smo na veliko razumijevanje u javnosti što se tiče financijskih izazova s kojima smo suočeni. Dobili smo jasne sugestije gdje bi sjekira trebala pasti i što bismo trebali srezati u narednom razdoblju. Sve smo uzeli u obzir prije donošenja konačne odluke o ukidanju sredstava kulturnim djelatnostima', zaključio je.

Predviđa se da će ukidanjem sredstava za kulturu u razdoblju do tri godine uštedjeti 94.000 funti.