KULTURNA REVITALIZACIJA GRADA

Sisačka željezara postaje centar umjetnosti

30.04.2014 u 10:02

  • +9

Objavljujemo prvi dio izvođača Festivala Željezara u Sisku

Izvor: Promo fotografije / Autor: Festival Željezara

Bionic
Reading

Prvo izdanje Festivala Željezara koje će se održati od 6. do 8. lipnja u Sisku ponudit će umjetnički, aktivistički i glazbeni program

Kroz industrijsku zonu Željezare i naselja Caprag prodefilirat će niz umjetnika, aktivista i glazbenika, kreirajući proizvodnu snagu čiji će konačni produkt biti različiti vidovi kulturno-umjetničkog izričaja i društvenosti.

U umjetničkom programu sudjelovat će niz renomiranih imena: Siniša Labrović proslavljeni je multimedijski umjetnik i performer čiji se radovi odlikuju duhovitim, ironijski intoniranim provokativnim nastupima, pretežito u javnim prostorima, a vezano uz aktualna društveno-politička događanja.

Prošlogodišnja hrvatska predstavnica na Venecijanskom bijenalu Kata Mijatović multimedijska je umjetnica i performerica koja društveno-političku stvarnost analizira i dijagnosticira poetski neizravno, uglavnom kroz snove drugih ljudi.

Multimedijski umjetnik, performer i aktivist Slaven Tolj izrazito je angažiran u borbi protiv kulturne i turističke devastacije rodnog Dubrovnika, u kojem je pokrenuo Art radionicu Lazareti i festival Karantenu kroz koje je prošlo niz svjetskih i domaćih umjetnika, a trenutačno djeluje kao ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Andreja Kulunčić multimedijska je umjetnica i aktivistica poznata po društveno angažiranim i kritičkim interdisciplinarnim radovima temeljenim na komunikaciji s publikom putem javnih medija.

U ovom dijelu programa sudjelovat će i umjetnički direktor Festivala Željezara, multimedijski umjetnik, performer i aktivist Marijan Crtalić koji višegodišnjim projektom Nevidljivi Sisak kroz niz umjetničkih i medijskih akcija, direktno se sukobljavajući s lokalnim vlastima, vrši javni pritisak na političke strukture moći i pokreće kulturnu revitalizaciju rodnog Siska.


Marijan Crtalić

Glazbeni program uključuje dvadesetak izvođača iz zemlje i regije, među kojima su: Repetitor, domaći bend Antenat, Damir Avdić, ABOP uz vizualnu podršku umjetnika I. M. Klifa, Punčke i Popsimonova.

Aktivistički dio programa čini konferencija na kojoj će sudjelovati niz udruga, organizacija i inicijativa.

Članovi udruge Mlade antifašistkinje Zagreba (MAZ) održat će predavanje na temu Antifašizam danas, predstaviti časopis Nepokoreni grad te u suradnji s Antifa navijačkom skupinom White Angels organizirati malonogometni turnir Kup Željezare.

Članovi Klubture će u suradnji s lokalnim inicijativama i institucijama održati tribinu o ulogama nezavisne kulture u razvoju Siska.

Kontraakcija će putem Muzeja kvarta Željezara predstaviti nasljeđe industrijskog i postindustrijskog Siska, odnosno njegovih zajednica, od prvotnog utopističkog koncepta rada i života grada do rezultata tranzicijske pretvorbe.

Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) održat će raspravu o mogućnostima suradnje između lokalnih sindikata, civilnih udruga i ostalih društvenih aktera s ciljem razvoja grada temeljenog na postojećim kapacitetima građana Siska.