DOK LEIPZIG

Simulacra na jednom najvažnijih europskih festivala

27.10.2014 u 17:50

Bionic
Reading

Nagrađivani kratkometražni animirani film 'Simulacra' u režiji Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona uvršten je u konkurenciju DOK Leipziga, jednog od najvažnijih europskih festivala posvećenih dokumentarnom i animiranom filmu, a s obzirom na to da je u fokusu ovogodišnjeg festivala bivša Jugoslavija, u posebnom programu prikazat će se pet hrvatskih filmova

Hrvatsku će na 57. DOK Leipzigu od 27. listopada do 2. studenoga predstavljati još dokumentarni kratkometražni film "Autofokus" Borisa Poljaka, dokumentarci Nebojše Slijepčevića "Gangster te voli" i "Muški film", te manjinska koprodukcija "1717 kilometara ljeta 2009." u režiji slovenskog redatelja Jurija Medena. Osim u programu Focus Ex-Yu, film "Simulacra" će biti prikazan u konkurenciji te u programu DOK in Prison.

Drugu godinu zaredom održava se i regionalna inicijativa SEED – South East European Documentaries, koju je pokrenuo zagrebački Restart u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom. Partneri projekta su Centar za kinematografiju Kosova, Filmski fond Sarajevo, Slovenski filmski centar, Makedonski filmski fond i Filmski centar Srbije, a realiziran je u suradnji s Balkan Documentary Center - Bugarska, Mediteran Film Festival Široki Brijeg i Dokufest Prizren.

Cilj je te inicijative skrenuti pozornost na regionalne koprodukcijske potencijale, predstaviti najnovije filmske naslove i poticati umrežavanje među dokumentaristima unutar regije i izvan nje. Iz Hrvatske se ove godine predstavljaju tri projekta u razvoju, "Protunapad" Boruta Šeparovića, "Dijanina lista" redateljice i scenaristice Dane Budisavljević, te "Dani ludila" Damiana Nenadića.

U okviru SEED-a, 31. listopada će se održati "Get together", platoforma za druženje filmskih profesionalaca. Osim toga, u video knjižnici festivalskog marketa uvršten je film "Potrošeni" Boruta Šeparovića, koji je dostupan za gledanje filmskim profesionalcima za vrijeme trajanje marketa.