DOKTORAT S FAMU

Sandri Vitaljić nagrada za odličnu knjigu 'Rat slikama'

  • Autor: Mija Pavliša
  • Zadnja izmjena 29.04.2014 14:01
  • Objavljeno 29.04.2014 u 14:01
sandra vitaljić

sandra vitaljić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sandra Vitaljić

Fotografkinja Sandra Vitaljić nagrađena je za svoju knjigu 'Rat slikama – suvremena ratna fotografija' koja je već među publikom i kritikom odlično ocijenjena, a riječ je o djelu nastalom na temelju njenog praškog doktorata

Sandra Vitaljić dobitnica je Nagrade iz područja umjetnosti koju joj je dodijelio XXVI. Sarajevski sajam knjige 2014. za djelo 'Rat slikama – suvremena ratna fotografija' u izdanju Algoritma. Djelo se dotiče različitih slikovitih manipulacija ratnom fotografijom kroz povijest, komentira i inovacije digitalizirane fotografije, a posebno se osvrće na manipulacije fotografijama tijekom ratova proizišlih iz raspada Jugoslavije. Knjiga postavlja ključno pitanje o vjerodostojnosti fotografskih slika ufunkciji dokumenta. 'Rat slikama – suvremena ratna fotografija' je knjigakoju čini sjajan analitički tekst – autoričin praški doktorat koji jeza ovu priliku temeljito prerađen – ekskluzivni intervjui s 10-akistaknutih ratnih fotografa i bogatstvo ilustracija od 200-tinjakfotografija i reprodukcija novinskih stranica i snimaka.

Algoritam

Algoritam

Izvor: Promo fotografije / Autor: Algoritam

Sandra Vitaljić poznata je fotografkinja koja je doktorirala na prestižnoj praškoj FAMU, a danas radi na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Nedavno je osvojila glavnu nagradu na natječaju T-HTnagrada@msu.hr za svoju instalaciju fotografija nazvanu 'Voljena'. Instalacija je nastala je nakon dugogodišnjeg praćenja novinskih napisa i policijskih izvješća o ubojstvima u partnerskim vezama, a fotografije prikazuju ozljede na tijelu i organima koje su dovele do smrti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!