'UMJETNICA BEZ ZADRŠKE'

Sandra Lončarić nova nacionalna dramska prvakinja osječkog HNK

21.01.2021 u 11:32

Bionic
Reading

Glumica osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Sandra Lončarić dobila je status nacionalne dramske prvakinje, izvijestili su iz toga kazališta.

'Umjetnica bez zadrške, punokrvna glumica vazda predana zavjetu da s poštovanjem, bez fige u džepu utjelovi rođene bez tijela, podari jasan, dojmljiv glas, onima koji rođeni su iz slova. Naša Sandra Lončarić na koju smo dugo već ponosni, s pravom je zaslužila status nacionalne dramske prvakinje', objavili su iz HNK Osijek.

[ SANDRA LONČARIĆ - DRAMSKA NACIONALNA PRVAKINJA ] Varavo je s glumcima – kad ih zazovete imenom, u misli vam nikad ne...

Posted by Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku on Monday, January 18, 2021

Napominju kako je Sandra Lončarić, tijekom karijere, uz ostale uloge, maestralno utjelovila Shakespearovu Portziju i Juliju, Krležinu Bobočku, Čehovljevu Mašu, Tolstojevu Anu Karenjinu, Kozarčevu Tenu i Schillerovu Mariju Stuart.

Lončarić je rođena 1974. godine, a od 1996. je u stalnom angažmanu u osječkom HNK-u, gdje je do sada bila prvakinja drame.

Uz druge nagrade, 2010. godine nagrađena je Nagradom hrvatskog glumišta, za glavnu žensku ulogu u predstavi 'Paralelni svjetovi' Mire Gavrana te nagradom 'Zlatni smijeh', za ulogu u predstavi 'Pidžama za šestero', na Danima satire Satiričkog kazališta Kerempuh 2009.

Osim u kazalištu glumila je u brojnim filmovima, među kojima su 'Anđele moj dragi', 'Crvena prašina', 'Kraljica noći', 'Simon čudotvorac' te 'Zavaravanje', za koji je 1998. godine nagrađena Velikom Zlatnom Arenom za glavnu žensku ulogu na Filmskom festivalu u Puli.

Nastupala je i u televizijskim serijama, među kojima su 'Dobre namjere', 'Zauvijek susjedi', 'Mamutica', 'Počivali u miru' i 'Novine'.