EUROPSKI GRAD KULTURE

Sabo će promovirati San Sebastian u Vukovaru

14.12.2010 u 15:35

Bionic
Reading

Kandidaturu španjolskoga grada San Sebastijana za dobivanje statusa Europske prijestolnice kulture za 2016. godinu u Hrvatskoj će promovirati vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, priopćeno je iz njegova ureda

Sabo se nalazi na dvodnevnom susreta gradonačelnika i gradonačelnica iz cijele Europe koji su se okupili u San Sebastijanu na poziv tamošnjega gradonačelnika Odona Elorze kako bi raspravljali o problemima i osiguranju mira i suživota u europskim gradovima. Upravo je na tom susretu gradonačelnik Elorza imenovao svog vukovarskog kolegu veleposlanikom kandidature San Sebastijana za Europsku prijestolnicu kulture 2016. za Republiku Hrvatsku.

U znak zahvalnosti i uspomene na susret, priopćeno je iz ureda vukovarskog gradonačelnika, Sabo mu je uzvratio poklanjajući 'Vukovarski križ – simbol vukovarske nade'. Svojim europskim kolegama Sabo je i prenio vukovarska iskustva na području suživota, raznolikosti i demokratskih vrijednosti građanskog društva te održao izlaganje na temu 'Vukovar – žrtva, heroj i svjetlo nade'.

I građani baskijskog grada Sana Sebastijana, inače, proživjeli su teška razdoblja nasilja, terorizma i mržnje, pa je susret europskih gradonačelnika imao za cilj progovoriti građanskim inicijativama za mir, suživot i slogu.

U Kući mira u San Sebastijanu okupili su se čelni ljudi Barcelone, Wiesbadena, Salta, Saint Denisa, Boujdoura, Tuzle, Vukovara, Ljubljane, Strasbourga, Bobignyja, Nantesa, Lyona, te gradova iz Sjeverne Irske i kolumbijskoga grada Apartadó.