MATANIĆ NAJBOLJI REDATELJ

'S one strane' pobjednik Filmskog festivala u Herceg-Novom

08.08.2016 u 11:03

Bionic
Reading

Film Zrinka Ogreste 'S one strane' dobitnik je Zlatne mimoze, najvećeg priznanja koje dodjeljuje Filmski festival Herceg-Novi, a nagradu za najboljeg redatelja dobio je Dalibor Matanić

U natjecateljskom programu jubilarnog 30. Filmskog festivala Herceg-Novi našli su se filmovi s prostora bivše Jugoslavije, odajući tako počast prvom festivalskom izdanju koje je nosilo ime Jugoslovenski festival filmske režije.

Publika je od 1. do 7. kolovoza imala prilike pogledati filmove 'S one strane', 'Dobra žena', 'Zvizdan', 'Otadžbina', 'Naša svakodnevna priča' i 'Smrt u Sarajevu' čije se priče vrte oko ratova devedesetih i njihovih posljedica te 'Dnevnik mašinovođe' i 'Ispod mosta među stijenama' nešto drukčije tematike.

Obrazlažući svoju odluku da nagradu Zlatna mimoza dodijeli filmu 'S one strane', žiri pod vodstvom glumice Varje Đukić, u kojemu su još bili hrvatski redatelj Ognjen Sviličić i crnogorski multimedijalni umjetnik Aleksandar Radunović, navodi da je Ogrestin film 'suptilan i emotivan prikaz stanja i tragičnih situacija u kojima se nalazi junakinja suočena s najvećom pričom svog života'.

Žiri je sve odluke donio jednoglasno, a među nagrađenima je i Dalibor Matanić koji je osvojio Zlatnu mimozu za režiju 'Zvizdana'.

Nagrada za scenarij pripala je Ines Tanović za 'Našu svakodnevnu priču', najbolje uloge ostvarili su Snežana Vidović i Izudin Bajrović u filmu 'Smrt u Sarajevu, a nagradu za najboljeg snimatelja dobio je Erol Zubčević za čak tri filma ('Smrt u Sarajevu', 'Dobra žena' i 'Naša svakodnevna priča').

U programu dokumentarnog filma nagradu žirija osvojio je hrvatski dokumentarac Igora Bezinovića 'Film o Bojanu' dok je glavnu nagradu Zlatna mimoza dobio kirgistanski dokumentarac 'Nastavnik tjelesnog, zlato i rijeka' Amanbek Azhymat.