SKANDAL U BAYREUTHU

Ruski basbariton otjeran zbog tetovaže svastike

23.07.2012 u 15:09

Bionic
Reading

Festival u Bayreuthu, posvećen izvođenju opera Richarda Wagnera, ovih se dana našao usred skandala zbog ruskog basbaritona Evgenija Nikitina, nakon što se otkrilo da je kao mladić bio dio ruske heavy metal scene te da ima veliku tetovažu svastike na tijelu

Da je Richard Wagner bio teški antisemit, nije nepoznato, jednako kao i to da su njegovi nasljednici bili vrlo bliski s Adolfom Hitlerom, koji je obožavao doći u Bayreuth na izvedbe Wagnerovih opera. Te sramne prošlosti se vagnerijanski festival u Bayreuthu nikad nije do kraja oslobodio, ponajviše zbog odluke obitelji Wagner da cijelu stvar pokuša minimizirati i zataškati, umjesto do kraja istjerati na čistac.

Zato je u kulturnim rubrikama njemačkih novina ovih dana velika vijest iznenadni odlazak ruskog basbaritona Evgenija Nikitina, koji je prethodno proveo osam tjedana u Bayreuthu pripremajući se za ulogu 'Ukletog Holandeza'. Problem ja nastao kada je na njemačkoj televiziji prikazan prilog o Nikitinu, koji je uključivao kadrove njegove lude mladosti u Rusiji ranih devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je bio dio heavy metal benda. Danas 38-godišnji Nikitin nije neonacist, no 1990. si je dao istetovirati svastiku te još par nordijskih simbola na tijelu, što je intendantima u Bayreuthu bio dovoljan razlog da mu pokažu vrata.

Službena verzija je pak ta da se Nikitin sam povukao te da Bayreuth nije ništa prethodno znao o njegovim tetovažama, što njemački mediji dovode u pitanje, jer ih nije skrivao. 'Bila je to velika pogreška u mom životu, žalim što sam se ikada tetovirao. Tada nisam uopće bio svjestan boli koje takvi simboli mogu izazvati, naročito u kontekstu povijesti festivala u Bayreuthu', izjavio je Nikitin za medije.

U 'Ukletom Holandezu' zamijenio ga je južnokorejski pjevač Samuel Youn. Frankfurter Allgemeine Zeitung pak piše da je sve to 'promašaj festivala u Bayreuthu', koji predstavlja 'bolestan mit, pun mrlja'.