ELIF SHAFAK: KOPILE ISTANBULA

Roman zbog kojeg je autorica umalo zatvorena

07.10.2009 u 11:51

Bionic
Reading

Turska spisateljica Elif Shafak izazvala je zanimanje svjetske javnosti prije tri godine kad joj je u domovini suđeno po zloglasnom članku 301. Turskog kaznenog zakona, kao i Orhanu Pamuku. Sumnjičilo je se za pomanjkanje 'turskosti', jer se drznula u romanu 'Kopile Istanbula' pisati o genocidu koji su Turci napravili nad Armencima tijekom Prvog svjetskog rata. Taj roman 2006. postao je svjetski bestseler, a u hrvatskom prijevodu donosi ga izdavač Hena com

Elif Shafak oslobođena je optužbi da je, kako je stajalo u optužnici, omalovažila Tursku i klevetala turski nacionalni identitet. Svojim slučajem, kao i nobelovac Pamuk, upozorila je svjetsku javnost na slobodu govora u Turskoj te na probleme koje imaju umjetnici u toj zemlji. Naime, prema članku 301. kaznenog zakona, mogla je dobiti i do tri godine zatvora zbog sadržaja svog romana.

'Kopile Istanbula' roman je o dvama narodima, turskom i armenskom, i dvjema obiteljima koje su povezane mračnom tajnom iz prošlosti više nego što i jedna od njih može naslutiti. To je roman o sjećanju i zaboravu, o prošlosti i sadašnjosti u kojem se isprepliće tradicija i suvremenost. Elif Shafak napisala je nezaboravnu priču o gradu Istanbulu i njegovim stanovnicima, o njegovim bojama, mirisima i okusima, ali i o tajni koju krije.

Elif Shafak rođena je 1971. u Strasbourgu. Jedna je od najčitanijih turskih autorica, a knjige su joj prevedene na više od dvadeset jezika. Napisala je devet knjiga, od čega sedam romana. Piše na turskom i engleskom.