POVRATAK ZDRAVOM RAZUMU

Rječnik protiv nerazumljivih birokratskih fraza

22.01.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Općinsko vijeće Newcastlea objavilo je 'Vodič jednostavnog govora' i svojim zaposlenicima naredilo da iz rječnika i formulara izbace nerazumljivu birokratsku terminologiju

Vodič je objavljen kako bi dokumente učinio jasnima i da bi građani napokon s lakoćom ispunjavali obrasce, prenosi Telegraph. Predsjednik Vijeća Simon Tagg objasnio je da posrijedi nije čin koji omalovažava inteligenciju građana, već čin koji osigurava da komunikacija postane kristalno jasna. 'Naposljetku, svatko ima pravo razumjeti što ispunjava i potpisuje', rekao je Tagg.

Autor novog rječnika je voditelj odjela za komunikacije Phil Jones, a njegov 'Vodič jednostavnog govora' primjenjivat će 650 zaposlenika općine. 'Godinama su službenici govorili posve drugačijim jezikom od onoga svakodnevnog, a nova pravila svima će olakšati život', objasnio je Jones.

Umjesto komplicirane birokratske terminologije i službeničkog žargona, komunikacija kao i tekst formulara sada će biti svedeni na jednostavne i svima razumljive riječi. Tako će primjerice 'radovi unapređivanja' ponovno postati 'popravci', 'podaci o predloženiku' i 'podaci o podnositelju zahtjeva' ponovno će biti 'osobni podaci' i slično.

Najnoviju reformu unutar dobrim dijelom omraženih birokratskih krugova podržali su i iz udruge Kampanja za jednostavan engleski koji su vodič nazvali 'povratkom zdravom razumu'. Hoće li se započeta reforma proširiti izvan engleskih granica i formalni jezik ponovno učiniti razumljivim, tek ćemo vidjeti.