NAJAVLJEN PROGRAM

Riječki HNK ide u novu sezonu pod sloganom 'Opet pobjeđujemo sebe'

  • Autor: Hina/M.P.
  • Zadnja izmjena 21.07.2017 14:04
  • Objavljeno 21.07.2017 u 14:04
Riječki HNK
Riječki HNK Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL
Nova sezona Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca 2017./2018. tijekom koje će biti izvedeno više od 20 premijera, najavljena je u petak na konferenciji za novinare pod sloganom "Opet pobjeđujemo sebe!".

Program su predstavili intendant Marin Blažević, ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić, ravnateljica Talijanske drame Rosanna Bubola, ravnatelj Opere Petar Kovačić i obnašateljica dužnosti ravnateljice Baleta Kristina Kaplan.

Riječko će kazalište i u novoj sezoni, najavio je intendant Marin Blažević, nastaviti s nezaboravnim koncertima Orkestra Opere pod ravanjem vrhunskih dirigenata, kao što su Philipp von Steinaecker, Yordan Kamdzhalov, Zoran Juranić, Marco Boemi, Pavle Dešpalj te Ville Matvejeff.

Najavio je 12 dramskih premijera u izvedbi ansambala Hrvatske i Talijanske drame i gostiju te obnovu baleta pod vodstvom Maše Kolar. Premijerni operni program donosi naslove kao što su "La Boheme", "Didona i Eneja", "Macbeth", "Falstaff" i "Otello".

Blažević je najavio i dva nova pretplatnička ciklusa u kojima će gostovati Balet i Drama HNK u Zagrebu, Dramsko kazalište "Gavella", Slovenska narodna kazališta iz Ljubljane i Maribora, Malenki teatar iz Izraela, Slovenska filharmonija, mlada pijanistička zvijezda Aljoša Jurinić te jedan od vodećih tenora u svijetu Yusif Eyvazov.

Riječki ansambli gostovat će u zagrebačkom HNK i u "Lisinskom" s „Otellom“ i gala koncertom, a nastavlja se i snimanje nosača zvuka s poznatim solistima, rekao je Blažević. Dodao je da se nastavlja i obnova gledališta i toaleta, a prihvaćene su i primjedbe gledatelja na neudobna sjedala na montažnom gledalištu, kojega više neće biti.

Usto, riječko kazalište pokreće pilot program Riječko kazalište mladih "Kamov", kako je rečeno, radi stvaranja budućnosti riječkog kazališta i nove publike.

Blažević je naglasio da se HNK Ivana pl. Zajca postupno financijski oporavlja, kako bi se do kraja njegova mandata sanirao dug prethodnika i kako bi se nakon njegova mandata moglo uživati u stvaranju bez takvoga stresa. Ne posustajemo, ne smanjujemo program, rekao je dodavši da je riječki HNK ne samo lukobran različitosti, nego i odgovorne, ozbiljne i vrijedne umjetnosti.

Hrvatska drama u novoj sezoni premijerno će izvesti "Woyzecka" u režiji Anice Tomić, "Predsjednice" u režiji Bojane Lazić te "Vodu" u režiji Matije Ferlina. U suradnji sa studentima prikazat će se "Noćna škola" u režiji Renate Carole Gatica, a u koprodukciji s Gledališčem "Glej" iz Ljubljane autorska predstava Urške Brodar, Jure Novaka i Katarine Stegnar "Orgija".

Talijanska drame također priprema nekoliko premijera. "Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja/ La rappresentazione dell' Amleto nel villaggio di Merduscia di sotto" režira Luca Cortina, a koprodukciju s  Metateatro Florian di Pescara "Šest strastvenih žena / Sei donne apassionate" Vincenzo Manna. Koprodukciju s La Contrada – Teatro Stabile di Trieste "I buhe kašlju / Anche le pulci hanno la tosse" režira Diana Hobel.  Paolo Magelli radit će "Gorske divove/ I Giganti della montagna", a autorsku predstavu "Miscellanea" Nelioda Milani.

Opera najavljuje premijere "La Boheme" u režiji Fabrizia Melana, "Didonu i Eneju" u režiji Mirve Koivukangas, "Normu" u režiji Christiana Romanowskog te trilogiju "Macbeth/Falstaff/Otello", koju će režirati Marin Blažević.

Od baletnih premijera izdvojene su premijere "Macbetha"  i "Veseli Božić nestašne djece" u koreografiji Maše Kolar, "Ivica i Marica" u koreografiji Gine Patterson te "Rosini cards" u koreografiji Maura Bigonzettija.

U koncertnom dijelu sezone najavljeno je 15 izvedbi, među kojima su "Super gala koncert" sa solistima Yusifom Eyvazovim, Dariom Masiero, Luciom Gallom i Rossanom Rinaldi te gostovanje Orkestra i Zbora Slovenske filharmonije s Rosinijevom "Stabat Mater".

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal
404 - tportal