OTVARANJE IZLOŽBI

Richter i Nove tendencije u MSU

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.04.2011 20:05
  • Objavljeno 13.04.2011 u 20:05
Nove Tendencije

Nove Tendencije

Izvor: Promo fotografije / Autor: HRT

Izložbe 'Arhitektura za humaniji svijet - Jugoslavenski paviljon Vjenceslava Richtera za EXPO 58' i 'Za aktivnu umjetnost - Nove tendencije 50 godina poslije (1961. - 1973.)' otvaraju se u četvrtak u Muzeju suvremene umjetnosti

Autorica izložbe o Richterovu paviljonu koji je bio postavljen na Svjetskoj izložbi u Bruxellesu Jasna Galjer istaknula je kako joj je namjera bila fotografijama prikazati paviljon velikog autora kojemu je arhitektura bila medij.

Po njezinim riječima, paviljon je bio veliko priznanje Richteru, koji je nastupio na tako važnoj izložbi, održanoj nakon Drugoga svjetskog rata, u vrijeme podjele svijeta na istočni i zapadni blok. Richterovo djelo bilo je među deset najboljih paviljona predstavljenih na izložbi, istaknula je Galjer.

Kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare, izložba 'Za aktivnu umjetnost - Nove tendencije pedeset godina poslije (1961. - 1973.)' veliki je projekt koji nije samo prigodno obilježavanje obljetnice, nego iskaz o umjetničkoj važnosti Zagreba na kulturnoj karti Europe i Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) kao aktivnog čimbenika u promicanju novih vrijednosti i pokreta.

Kustosica izložbe Ivana Janković istaknula je da je u tom razdoblju Galerija suvremene umjetnosti, danas Muzej suvremene umjetnosti (MSU), na poticaj nekolicine umjetnika, likovnih kritičara i kustosa, organizirala pet izložaba popraćenih simpozijima i publikacijama. Na njima su sudjelovali mnogi umjetnici i umjetničke skupine iz svih krajeva svijeta čije se stvaralaštvo oslanjalo na tradiciju konstruktivizma i neoplasticizma te na ideje Bauhausa, rekla je, ističući da su se pokretu pridružili i mnogi poznati domaći i strani teoretičari umjetnosti, a svaka od tih bijenalnih manifestacija otvarala je nova poglavlja u umjetnosti, od konstruktivne i kinetičke do kompjutorske i konceptualne.

Pet manifestacija Novih tendencija pokazat će zašto su Galerija suvremene umjetnosti i Zagreb bili upisani kao svjetsko središte umjetničkih događaja, istaknula je Ivana Janković.

Izložbu je postavio dizajner Darko Fritz.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi