5žena.com

Rene Bitorajac sprema hrvatsku verziju Seksa i grada u Zagrebu

25.10.2014 u 13:57

5žena.com

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ivana Galović

Bionic
Reading

Kako se glumac i redatelj Rene Bitorajac snašao u ženskim ispovijestima i tajnama o muškarcima, seksu i muško-ženskim odnosima, otkriva u intervjuu uoči premijere predstave '5žena.com', 27. listopada na sceni Vidra zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh

Svjetska hit predstava '5žena.com' novi je projekt Renea Bitorajca u kojemu se na duhovit način tematizira ženski pogled na svijet.

U predstavi glumice Nataša Dangubić, Daria Lorenzi Flatz, Nataša Janjić, Nina Erak Svrtan i Mia Anočić Valentić na autoironičan način interpretiraju razne aspekte tzv. ženskih, ali i muških perspektiva.

Bitorajac, redatelj te ujedno i autor prilagodbe teksta, u razgovoru za tportal kazao nam je kako je protekao rad na predstavi.




Rene Bitorajac rođen je 1972. u Zagrebu. 1981. dobiva prvu filmsku ulogu u SF filmu 'Gosti iz galaksije' jedinog hrvatskog oskarovca Dušana Vukotića. 1996., na poziv ravnatelja Duška Ljuštine postaje član ansambla SK Kerempuh u kojem ostaje sedam godina. Igrao je u 20-ak filmova od kojih valja izdvojiti najgledaniji hrvatski film 'Kako je počeo rat na mom otoku', Oscarom nagrađeni BiH film 'Ničija zemlja' te najgledaniji slovenski film 'Kajmak i marmelada'. Također je glumio i u 30-ak predstava u većini kazališta u Zagrebu: u legendarnoj predstavi 'Izbacivači', satiričnoj 'Vježbanje demokracije'. 'Magic act show' prva je predstava u kojoj je koautor, redatelj i glumac.

Recite nam nešto o 'porijeklu' predstave koja je nastala u koprodukciji Kerempuha i umjetničke organizacije Teatroman prema predlošku španjolskoga pisca Josea Miguela Contrerasa. Vi ste potpisali i prilagodbu teksta, kakvo je to bilo iskustvo? Što Vas je uopće na početku privuklo predlošku?

Pozvan sam u projekt od strane Teatromana i glumica koje su već bile uključene u projekt. Dakle jedan veliki profesionalni kompliment. Nisam upoznat s porijeklom španjolskog predloška, ali znam da ga uz Contrerasa potpisuje još desetak ljudi. Mi smo se odlučili tekst prilagoditi našem podneblju uključivši i naša osobna iskustva u njega.

Na adaptaciji sam radio još od veljače. Počelo je pomalo, a onda se pretvorilo u nešto veće i zapravo smo tekst do kraja definirali prije mjesec dana. Lijepo iskustvo u svakom slučaju, iako mi već dulje vrijeme pisanje iz hobija prelazi u nešto više.

O suradnji s glumicama: koliko ste ih puštali da improviziraju, a koliko je bilo Vaših 'usmjeravanja'?

Pa iskreno, nisam znao u što se točno upuštam, ali sam slične stvari radio u svojoj glumačkoj školi Mala akademija s curama iz klase iako one nisu bile profesionalci. U ovom projektu dobio sam podjelu u obliku glumačke reprezentacije i bilo mi je veliko zadovoljstvo raditi s njima. Svaka od njih ima svoj stil i način igre koji ih toliko razlikuje jednu od druge. Do nekih stvari jesmo došli improvizacijom, ali budući da je tekst pisan i adaptiran čak i po željama, držali smo ga se. Ako mislite jesam li imao posla, jesam, puno. Na kraju, bilo mi je to novo i vrlo dragocjeno iskustvo.

Jeste li otkrili nešto novo u sociološkom, ali i osobnom smislu tijekom njihova 'razotkrivanja tajni muškaraca i seksa'? Je li Vas nešto ugodno ili neugodno iznenadilo?

Ne.


Inače, imate li autore kojima se u profesionalnom i privatnom smislu obraćate kad je riječ o vječnom misteriju muško-ženskih odnosa? Primjerice, od književnih autora, filmova, znanstvenopopularne literature…

Koji autor mi to može više približiti od dva autora: život i iskustvo.

Kako je prebaciti se iz glumačke u redateljsku ulogu? Imate li više razumijevanja za hirove, zahtjeve, promjene scenarija...?

Iako su to dva različita zanimanja, uče se u istoj ustanovi i vrlo su bliska. Puno je više glumaca režisera, a puno manje režisera glumaca doduše. Ja u svojoj karijeri imam odlična iskustva s glumcima redateljima. Još od Akademije. Imao sam razumijevanja za sve, odlično smo surađivali i bile su to probe bez ijednog povišenog tona što je velika rijetkost pogotovo pred premijeru. Prije i poslije proba, još smo se družili i na kavama...

Rene Bitorajac 
Nakon cijelog procesa i 'rađanja predstave', koji biste savjet ženama udijelili iz muške perspektive?

Iako je ovo ženska predstava, puno je toga iz muške perspektive. Ne bih nikome dijelio savjete. Ako baš moram, moj savjet ženama je da pogledaju predstavu u kazalištu Vidra, prepoznaju sebe ili svog partnera u njoj i dobro se nasmiju.

S obzirom na to da je riječ o velikom inozemnom hitu, osjećate li tremu očekivanja u vezi hrvatske izvedbe pred domaćom publikom? Što mislite, kako će biti prihvaćena?

Mi imamo hit! Malu tremu imaju samo cure pred premijeru. Bude li termina i pravog tretmana predstave, imat ćemo 'Seks i grad' u kazalištu Vidra.

I za kraj, spremate li još neke nove projekte? Na čemu trenutačno radite i čemu se najviše posvećujete?

Radim u showu Nove TV 'Tvoje lice zvuči poznato', u kazalištu Kerempuh idemo prema dvjestotom 'Spektakluku', a u proljeće snimam veliki film Igora Šeregija u Beogradu i Zagrebu.