PREDSTAVA 'JANJE/KOKOŠ/ORAO'

Redateljice progovaraju o posljedicama rata

20.01.2015 u 11:54

Janje Kokoš Orao

Izvor: Promo fotografije / Autor: Velja Hasanbegović

Bionic
Reading

Predstava 'Janje/Kokoš/Orao - Stoljeće jedne porodice', koprodukcija Zagrebačkog kazališta mladih, Međunarodnog kazališnog festivala MESS - Scena MESS iz Sarajeva i BITEF teatra iz Beograda, u režiji Anice Tomić, Selme Spahić i Ane Tomović zagrebačku će premijeru imati u petak, 23. siječnja u Zagrebačkom kazalištu mladih

Jedna od najvećih regionalnih koprodukcija nastalih u proteklih petnaest godina, trilogija 'Janje/Kokoš/Orao' praizvedena je 5. prosinca 2014. u Sarajevskom ratnom teatru. Svoj kazališni put trilogija je nastavila u Sarajevu i Zenici, beogradska premijera je održana 15. siječnja, a nakon zagrebačke, predstava će od veljače do travnja biti na turneji po Bosni i Hercegovini.

Trilogija je jedinstven kazališni pothvat na našim prostorima i mlade su redateljice na različite načine prikazale aspekte postkonfliktnih društava u kojima svi živimo s ciljem da gledatelji u regiji preispitaju svoj odnos prema zajedničkoj povijesti. U ovoj jedinstvenoj trilogiji sudjeluje čak 14 glumaca, dok je u cijeli projekt uključeno oko 100-tinjak umjetničkih, tehničkih i organizacijskih suradnika.

Stoljeće jedne porodice

Dvanaestomjesečnim projektom, financiranim iz sredstava Europske unije iz programa Sarajevo 2014., želi se doprinijeti obilježavanju 2014. kao godine prenošenja europskih vrijednosti i pomirenja, raznolikosti i predanosti u zajedničkom suočavanju s izazovima u Bosni i Hercegovini, otkrivajući i suprotstavljajući se transgeneracijskom transferu nacionalizma, otvoreno se suočavajući s prošlošću te naglašavajući multietnički karakter Bosne i Hercegovine.


Okvirna tema svih predstava jest širok dijapazon referencija na ratove koji su se vodili u regiji kao i na njegove posljedice. Poetološki, riječ o trima vrlo različitim predstavama – 'Janje' pripovijeda priču o Prvom svjetskom ratu u dokumentarističkom ključu smještajući ga izravno in situ u Zagrebačko kazalište mladih prije stotinu godina, kada je na mjestu današnjeg teatra bilo poznato prenoćište. 'Kokoš' govori o bosanskohercegovačkom ratu, ali i svakom ratu u kojem se mijenjaju percepcije i ljestvice vrijednosti. 'Orao' se bazira na problemima mira za one koji su sudjelovali u ratu i njemu nastradali, o 'njihovim' i 'našim' istinama i izuzetno je aktualan odraz trenutačne i hrvatske situacije kad je riječ o braniteljima invalidima.