'GLAS UMJETNIKA'

Prvi pogled na izložbu koja u Zagrebu predstavlja više od 50 europskih umjetnika

19.01.2018 u 21:07

Bionic
Reading

Nova izložba 'Glas umjetnika / I Am The Mouth' u suradnji zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti i zbirke Art Collection Telekom prilika je da hrvatska publika vidi, doživi i čuje glas umjetnica i umjetnika iz istočne i jugoistočne Europe, koji su ovdje slabo poznati

Zbirka Art Collection Telekom prikuplja radove umjetnika iz 14 zemalja srednje i istočne Europe, čije suvremene scene ovdje nisu dovoljno dobro poznate; iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Gruzije, Mađarske, Kosova, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Turske i Ukrajine.

  • +15
Otvorenje izložbe 'I am the mouth' u MSU Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Preko 50 umjetnica i umjetnika kroz vlastite životne priče na izložbi 'Glas umjetnika' prikazuje povijesne i društvene događaje te komentira prevrate, pomake i često nasilne sukobe koji su tijekom prošlih desetljeća obilježili kulturni prostor istočnog i jugoistočnog dijela Europe.

'Zbirka se fokusira na zemlje koje su do prije trideset godina bile iza Željezne zavjese, koje su iskusile veliki društveni i politički eksperiment izgradnje komunističkog i socijalističkog društva, a potom i dramatične promjene kada je uveden kapitalistički sustav', rekao je jedan od kustosa izložbe Rainald Schumacher.

  • +15
Glas umjetnika/ I Am The Mouth Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Boris Cvjetanović

Kustosica Radmila Iva Janković rekla je kako su među izloženim radovima i oni koji svjedoče o tome što je bilo prije pada Berlinskog zida, o umjetničkim jezicima koji nekad nisu bili dobrodošli. 'Ono što Zapad privlači danas, u vrijeme kada su sve umjetničke slobode u istočnoj i jugoistočnoj Europi izborene, vjerojatno je intenzitet sadržaja, nastalog u prostoru koji je recentno prošao mnoge traume', ocijenila je.

'Umjetnici su kao pravi arhivari, jako puno radova gleda unatrag na način koji simptomatičan za današnje vrijeme, to su fragmenti, male neobične priče koje na svjetlo dana izvlače i obnavljaju obiteljsku, privatnu ili kolektivnu memoriju', napomenula je Janković.

S obzirom da su to 'radovi s pričom', posjetitelji će ih moći razgledati uz pomoć mobilnih aplikacijama ili prateće knjižice.

Neke od umjetnika MSU je već predstavljao u ranijim projektima, primjerice Bracu Dimitrijevića, Zofiju Kulik, Nedka Solakova, Kristinu Ivanosku, Janeta Čalovskog, Šejlu Kamerić te hrvatske umjetnike Igora Grubića, Marka Tadića, Luku Kedžu, Vladu Marteka i Mladena Stilinovića.

Prvi se put predstavlja niz umjetnika: Nevin Aladag, Anatolij Belov, Geta Brătescu, Levan Čelidze, Aleksandra Domanović, Petra Feriancova, Ksenia Gnilicka, Ion Grigorescu, Aneta Grzeszykowska, Nilbar Güreş Petrit Halilaj, Lesja Homenko, Pravdoljub Ivanov, Nikita Kadan, Mi Kafchin, Alevtina Kakhidze, Genti Korini, Eva Kotátková, Volodimir Kuznjecov, Nino Kvirivišvili, Piotr Lakomy, grupa Little Warshaw, Şükran Moral, Ciprian Mureşan, Lada Nakonečna, Vlad Nanca, Paul Neagu, Paulina Olowska, Roman Ondák, Dan Perjovschi, Cristian Răduţă, Stepan Riabčenko, Slavs and Tatars, Iza Tarasewicz i Agnieszka Polska, po čijem radu je izložba i dobila naziv.

Eksluzivno se prikazuju i nova djela pozvanih hrvatskih autorica Hrvoslave Brkušić, Vlatke Horvat i kolektiva ISTE, kojeg je inicirala i vodi Andreja Kulunčić.

  • +11
Glas umjetnika - radovi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MSU Zagreb

Rad kolektiva ISTE sastoji se od plakata, billboarda i animacije kojima je, objasnila je Kulunčić, cilj senzbilizirati društvo prema ženama različite etničke, vjerske, rasne i seksualne pripadnosti, te osvještavanja važnosti prihvaćanja različitosti.

Zbirka Art Collection Telekom utemeljena je 2010. s ciljem promicanja umjetnosti na području srednje i istočne Europe.

'To je relativno mlada zbirka, prvi rad smo nabavili 2011. godine, a posebni smo po tome što se mali broj zbirki fokusira upravo na središnju, istočnu i jugoistočnu Europu', rekla je Nathalie Hoyos, još jedna od kustosica.

Izložba 'Glas umjetnika / I Am The Mouth' u prostoru za povremene izložbe MSU-a otvorena je do 18. ožujka.