'MOJ DIDA JE PAO S MARSA'

Prvi hrvatski SF film za djecu od 21. ožujka u hrvatskim kinima

11.03.2019 u 09:14

Bionic
Reading

Film 'Moj dida je pao s Marsa', dugoočekivani hrvatski znanstveno-fantastični film za djecu će, nakon nekoliko međunarodnih premijera i pretpremijernih projekcija, od 21. ožujka krenuti u redovitu hrvatsku kino distribuciju.

Premijerno prikazan u okviru nedavnog KinoKino festivala, film će međunarodne premijere u narednom razdoblju imati na festivalima u Belgiji, Kanadi i Švedskoj.

Već ovaj tjedan prikazuje se na 22. izdanju FIFEM Festival International du film pour enfants, u Montrealu koji promiče kritičko mišljenje i dijalog, a 'Dida' je s još sedam filmova uvršten u službenu konkurenciju.

Također u službenoj konkurenciji prikazuje se u isto vrijeme i na JEF festivalu za djecu i mlade koji u Antwerpenu i još pet begijskih gradova traje do 10. ožujka.

Prvi dio svoje međunarodne turneje, film će zaključiti koncem ožujka na festivalu čije je cijelo ovogodišnje izdanje inspirirano djelovanjem Grete Thunberg i drugih mladih aktivista, te posvećeno budućnosti.

Riječ je o ključnom filmskom festivalu nordijskih zemalja, BUFF u Malmöu.

Film se najavljuje kao 'fantastična avantura' djevojčice Une i robota Dode koji imaju manje od 24 sata da spase njezinu djelomično vanzemaljsku obitelj, nastala prema motivima priče Irene Krčelić.

Scenarij za film su napisali Pavlica Bajsić i Branko Ružić, a režiju potpisuje višestruko nagrađivani autorski dvojac Dražen Žarković i Marina Andree Škop.

U glavnim su ulogama 12-godišnja debitantica Lana Hranjec te (glasom) jedan od najnagrađivanijih hrvatskih glumaca Ozren Grabarić.

Tu su i proslavljeni norveški glumac Nils Ole Oftebro, slovačka komičarska zvijezda Petra Polnišova, Frano Mašković te mlade hrvatske glumačke nade Aleks Rakoš, Sven Barac, Tonka Kovačić i Lucija Šango.

Direktor fotografije filma je Sven Pepeonik, scenografkinja Petra Kriletić, kostimografkinja Zorana Meić, skladatelj Stein Berge Svendsen, a montažerka Marina Andree Škop.

Producent je zagrebački Studio Dim s partnerima iz još šest europskih zemalja: Hrvatskom radiotelevizijom, luksemburškim Wady Filmsom, norveškim Filmbinom, češkim MasterFilmom i MagicLabom, slovačkom Artilerijom, slovenskim Senca Studiom i Art Rebel 9 i bosanskohercegovačkom Fabrikom.