SUVREMENA UMJETNOST

Prva T-HTnagrada@msu.hr Igoru Eškinji

  • Autor: M.P./Hina
  • Zadnja izmjena 22.03.2016 14:39
  • Objavljeno 22.03.2016 u 14:39

Igor Eškinja - pobjednički rad

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Igor Eškinja

Umjetnik Igor Eškinja za djelo "Arhitektura optimizma" dobitnik je prve nagrade u vrijednosti od 50 tisuća kuna devetoga natječaja T-HTnagrada @msu.hr, Neli Ružić za djelo "Stolen Future" pripala je druga nagrada u vrijednosti od 45 tisuća kuna, a Vesni Mačković za instalaciju "Pozdrav" treća nagrada vrijedna 40 tisuća kuna.

Prosudbeno povjerenstvo ocijenilo je kako Igor Eškinja na jedinstven način koristi vizualni materijal snimljen u riječkim stambenim naseljima nastalim 70-ih godina te pariškom predgrađu Vitry Sur Seine. Obje urbanističke cjeline su velike spavaonice izgrađene u vrijeme visokoga modernizma, navodi povjerenstvo i naglašava kako se u riječkoj stanovništvo kontinuirano smanjuje, a pariška je vitalna i živa.

MSU

MSU

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MSU


Na dodjeli nagrada u MSU su uz pobjednike Igora Eškinju, Neli Ružić i Vesnu Mačković bile Vesna Kusin, Snježana Pintarić i Nina Išek Međugorac

Ono što je nekad bilo znakom napretka i prosperiteta sada djeluje uznemirujuće zbog ispražnjenosti i zapuštenosti, a Eškinja je, tvrdi povjerenstvo, fragmente preuzete iz stvarnosti transponirao u novu vizualnu situaciju s originalnim komentarom društveno-političkih pojava tranzicijske Hrvatske.

Neli Ružić je u sklopu građanske kampanje za zaštitu trogirskih motela istaknutog arhitekta Ivana Vitića fokusirala devastiranu arhitekturu kroz medij svjetla, ističe povjerenstvo te naglašava kako je različitim bojama spektra osvijetlila otvore šest zapuštenih bungalova.

Rad Neli Ružić MSU

Rad Neli Ružić MSU

Izvor: Promo fotografije / Autor: Darko Škrobonja

Tako je, smatra povjerenstvo, na originalan način istaknula potrebu obnove zapuštenih i zaboravljenih arhitektonskih ostvarenja socijalističkoga modernizma.

Vesna Mačković performansom koji izvodi u prostoru napuštene Željezare Sisak vraća se natrag, kako bi nam pokazala da se mogu prevladati poteškoće i privremena ograničenja, napominje povjerenstvo i dodaje kako nas je suočila s osobnim tjelesnim ograničenjima, ali i snagom i odlučnošću duha da prevlada i krene dalje.

Rad Vesne Mačković MSU

Rad Vesne Mačković MSU

Izvor: Promo fotografije / Autor: Vesna Mačković

Nagrade su umjetnicima uručene u utorak u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Na natječaj su pristigla 172 rada, a 38 ih je predstavljeno na izložbi.

Nagrađeni radovi postaju dio stalnoga postava u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Dobitnik nagrade publike bit će proglašen 30. ožujka 2016., nakon završetka izložbe i prebrojavanju glasova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!