MSU

Prva javna žrtva AIDS-a u Hrvatskoj: Otvorena izložba posvećena Davoru Matičeviću

15.11.2023 u 15:00

Bionic
Reading

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvorena je izložba 'Njegova podržavajuća ruka – kuriranje kustosa: Davor Matičević'. Izložba je dio ciklusa 'Okidači' kojim MSU poziva umjetnike, kustose i kustoske kolektive da se kritički osvrnu odnosno reagiraju na muzejski fundus i dokumentaciju

Riječko-zagrebačka Platforma za audio-vizualna istraživanja Jučer Danas Sutra (JDS) koju vode nezavisni kustosi i izdavači Leri Ahel i Željko Luketić na poziv je kustosice Leile Topić ponudila koncept novog čitanja kustoskog opusa Davora Matičevića (Split, 5.8.1945. - Zagreb, 13. 5. 1994.). Želja je autora ove izložbe reinterpretirati muzejsku i duhovnu baštinu Davora Matičevića uzimajući u fokus njegov profesionalni opus kao izniman doprinos različitim zajednicama, promatrajući ga pritom kao jednog od prvih kustosa koji je bio sposoban razumjeti naslijeđe kustoskog diskursa i njegove nestrukturirane složenosti, istodobno se igrajući s različitim i često kontroverznim poticajima.

Davor Matičević ostao je upamćen za širu javnost kao D. M. - prva javna žrtva AIDS-a u Hrvatskoj, što ga je za umjetnike mlađeg naraštaja, umjetničke kritičare ili povjesničare umjetnosti, uvrstilo u queer povijest umjetnosti bez dodatnog poznavanja na to kako i na koje načine je ona u njegovom kontekstu i radu manifestirana. Nadalje, kriza AIDS-a u razvijenim demokracijama od druge je polovice 80-tih poslužila kao svojevrsni katalizator za nova savezništva. Međutim, naša se lokalna sredina, a što se predstavlja segmentom izložene dokumentacije koja prati medijske reakcije o Matičevićevoj bolesti i smrti, urušila u nesnošljivost i kriminaliziranje AIDS-a medijskim harangama, dodatno marginalizirajući prava seksualnih manjina. Izložbe koje nastoje istražiti seksualnost, lako se urušavaju u puka istraživanja razlika, što ovdje nastojimo izbjeći. Smatramo ih primarno poželjnima upravo zato što se tako rijetko vide u muzejskom kontekstu, a neosporno je da je takav pristup isticanja razlika i sam Matičević u svoje vrijeme želio dekonstruirati.

Za izložbu "Njegova podržavajuća ruka - kuriranje kustosa: Davor Matičević" pripremljen je izbor djela autora i autorica koje je Matičević "podržavao", privatna dokumentacija fotografija, kataloga, pisama i dogovora, te vremenski prolaz kroz njegovu kustosku povijest unutar tadašnje Galerije suvremene umjetnosti čiju transformaciju u današnji Muzej suvremene umjetnosti, nažalost, nije doživio. Zahvaljujući suradnji s arhivom HRT-a, na izložbi je ekskluzivno prikazan i zabranjeni te nikad emitirani dokumentarni film "Akt-Art" iz 1982. godine kojega je režirao Slobodan Praljak, a u kojemu se pojavljuju Tomislav Gotovac, Davor Matičević, Vlasta Delimar, Sven Stilinović i drugi akteri zagrebačke umjetničke scene 80-tih.

Platforma za audio-vizualna istraživanja Jučer Danas Sutra (JDS) u statusu nezavisnog kustoskog kolektiva koji se vodi idejom dostupnosti i reinterpretacije arhiva, do sada je autorski potpisala brojne i iznimno posjećene izložbe. Postav o fenomenu animirane serije "Profesor Baltazar" u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti pod naslovom "51000 Baltazargrad" u sklopu Europske prijestolnice kulture Rijeka2020 vidjelo je 12.000 posjetitelja.

Ahel i Luketić autori su i niza izložbi u Hrvatskom dizajnerskom društvu i HDD Galeriji, gdje su se, između ostalog, bavili i fenomenom dizajna omota ploča u kontekstu propagande i glazbe na izložbi „Utilitarni dizajn raspjevanog socijalizma 1947. – 1990.), kao i prvom retrospektivom grafičkog dizajnera Jugotona Ivana Ivezića. Za Galeriju Klovićevi dvori 2015. godine rade prvu u nizu izložbi o fenomenu disco glazbe u Jugoslaviji "Druga strana groznice subotnje večeri: Socijalistička disco kultura 1977. – 1983."

Vlasnici su i glavni urednici u izdavačkoj kući Fox & His Friends koja izdaje rijetku i neobjavljenu glazbu poznatih domaćih i inozemnih autora.

Izložba "Njegova podržavajuća ruka – kuriranje kustosa: Davor Matičević" otvorena je do 31. siječnja 2024.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'