IZLOŽBA U ULMU

Prošlost i sadašnjost njemačke manjine u Hrvatskoj

23.04.2013 u 22:18

Bionic
Reading

Od 26. travnja do 23. lipnja, u Podunavsko-švapskom muzeju u Ulmu će biti postavljena izložba 'Između Jadrana i Dunava – Kulturna raznolikost Hrvatske' i popratni program koji su dio festivala Kroatien Kreativ 2013 čiji su pokrovitelji ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violić, ministar kulture SR Njemačke Bernd Neumann i veleposlanik RH u SR Njemačkoj Miro Kovač

Povijesna važnost ulaska Hrvatske u EU bila je povod za pripremanje izložbe o njezinoj povijesti. U središtu izložbe stoji prošlost i sadašnjost njemačke manjine u Hrvatskoj i koncept Hrvatske kao 'Europe u malom'. Prvi dio izložbe čine izlošci iz Njemačkoj zasad slabije poznate istočne regije Hrvatske: Baranje, Slavonije i Srijema. Izložba obuhvaća svu širinu hrvatskog kulturnog nasljeđa počevši od prapovijesti preko Rimljana, Slavena i Turaka do 21. stoljeća.

Drugi dio izložbe je posvećen kulturnim i prirodnim ljepotama hrvatske obale, hrvatskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a te Zagrebu kao političkom, kulturnom i gospodarskom središtu zemlje.

U Podunavsko-švapskom muzeju za to se vrijeme također može vidjeti izložba 'Traženje tragova' osječkog fotografa Damira Rajlea koji od 1999. prati njemačke tragove u Istočnoj Hrvatskoj pokazujući svojim fotografijama ujedno kako se regija razvijala u posljednjih desetak godina. Uz svaki od izložaka se nalaze korespondirajući citati iz djela Ludwiga Bauera, Delimira Rešickog, Ivane Šojet-Kuči i drugih hrvatskih autora.

Uz izložbu predviđen je i program književnih čitanja u Podunavsko-švapskom muzeju koji započinje 28. travnja 2013. čitanjem djela Delimira Rešickog i Stanka Andrića impregniranih Slavonijom. Povijest njemačke manjine u Hrvatskoj ilustrirat će romani u kojima se prikazuje život tri naraštaja Hrvata njemačkog podrijetla: Ludwig Bauer će se predstaviti Kratkom kronikom porodice 'Wieber', a Ivana Šojat-Kuči romanom 'Unterstadt' iz kojih će čitati 12. svibnja 2013. godine.

Posljednji će se 20. lipnja 2013. predstaviti Zoran Ferić s prijevodom svog romana 'Starost je došla 23. svibnja 2010.', oko 11 sati na njemački jezik. 14. svibnja 2013. održat će se okrugli stol 'Hrvatska – zemlja iza kulise Jadrana' na kojoj će diskutirati austrijski novinar i stručnjak za Jugoistočnu Europu, Norbert Mappes-Niediek, prof. dr. Carl Bethke i ekonomist dr. Siniša Kušić. Povod za okrugli stol jest ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a razgovarat će se o bremenitoj povijesti Hrvatske i njezinim potencijalima u budućnosti.

Okrugli stol će moderirati novinarka Elisabeth Zoll. Na dan ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. izložba će biti postavljena u prostorima Delegacije Europske unije u Berlinu, a planira se i postavljanje u Osijeku, Vinkovcima te Pečuhu.

Projekt su organizirali Podunavsko-švapski muzej, Gradski muzej Vinkovci, Muzej Slavonije i Njemačka zajednica – zemaljska udruga Podunavskih Švaba iz Osijeka.Kuratorica cjelokupnog programa Kroatien Kreativ 2013 koji obilježava ulazak Hrvatske u Europsku uniju je Alida Bremer.

Domaćin svih događanja je Podunavsko-švapski muzej (Donau-Schwäisches Zentralmuseum) koji se nalazi u njemačkom Ulmu u Schillerstraße 1. Više informacija o samom muzeju možete naći na njihovoj  stranici.