SHERLOCK HOLMES IZ 1916.

Pronađen Sveti gral nijemog filma

03.10.2014 u 10:36

Bionic
Reading

Davno izgubljeni film o Sherlocku Holmesu iz 1916. otkriven je u pariškom arhivu Cinémathèque Française, jedne od najvećih filmskih kolekcija

Taj nijemi film adaptacija je drame koja je svojedobno proslavila američkog glumca i glavnog protagonista, Williama Gilletta. To je ujedno i njegova jedina uloga slavnog detektiva. Hvaljena zbog glumačkog magnetizma i odlične izvedbe te režije, kopija Sherlocka Holmesa proglašena je 'Svetim gralom nijemog filma'.

Céline Ruivo, direktor francuske filmske kolekcije, objašnjava kako je 'izgubljeni' film otkriven dok je osoblje radilo na projektu katalogizacije više od 80.000 kutija s filmovima iz arhive.

'Postojanje filma kratkim je bilješkama označeno u prošlosti, ali dokument je ostao nepotpun. Jedan član našeg tima pronašao ga je pogrešno pospremljenog s ostalim filmovima o Sherlocku Holmesu', kazao je Ruivo.

Film je režirao Arthur Berthelet, a snimljen je u Chicagu. U izradi je sudjelovao Essanay Studio, najpoznatiji po produkciji serije kratkih filmova CharlijaChaplina iz 1915.

Film traje 90 minuta, restauracija će se odviti u Italiji. Premijera je predviđena za siječanj sljedeće godine, a nakon toga će igrati i u Americi, na festivalu nijemog filma u San Franciscu.