NAGRADNJAČA

Promocija nove knjige Hrvoja Šalkovića

10.04.2013 u 10:17

Bionic
Reading

Ovog četvrtka (4. travnja) u 19:30 sati u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu održat će se promocija knjige 'Ne primamo vilenjake', poznatog autora Hrvoja Šalkovića.

'Ne primamo vilenjake'
Urbane legende služe nam, između ostaloga, da se orijentiramo u prostoru i vremenu. U svijetu koji je zamaglio granice između stvarnog i virtualnog, više nije važno koja su iskustva autentična, a koja potječu iz duboke praznine svijeta. Nekoć davno Rilke je uskliknuo: 'Moraš promijeniti svoj život!'. Ali kako to učiniti u svijetu koji je lažan, kičast, neautonoman?
Čitanjem knjiga!
Svatko ima neku tajnu ili štogod neizrecivo, ponešto rubno, kakvu nelagodu, sram. Nagonski se želimo rasprostrijeti u prostoru i vremenu, ostvariti se i osjećati slobodnima. Usput robujemo čudovišnim zamkama okoline i epohe, koliko god nastojali prekoračiti zadani horizont.
Junaci kratkih priča Hrvoja Šalkovića djeluju u uvjerenju da će radikalno promijeniti vlastiti život. U toj drami moraju se suočiti s vlastitom autentičnošću sukobljenom s vulgarnošću i neumoljivošću okolnosti. Ne pristaju biti promatrači vlastita života, a njihova (mala) pobuna presudan je i prekretnički čin koji možda i nije spektakularan u društvu spektakla, ali svakako jest svjedočanstvo o iskonskoj potrebi za cjelovitošću autentične ljudske egzistencije u nadirućem sveprožimajućem neljudskom karakteru društvenog sustava bez vrednota.
U urbanoj svakodnevici opstajete jedino ako živite urbane legende Hrvoja Šalkovića.
Utoliko niste sami. Mi primamo vilenjake.

'Pala karta'
Roman 'Pala karta' napisan je u potezu veljača - travanj 2003. godine. Nastao je kao logičan slijed zapisa s putovanja, takozvanih week reporta koje Šalković već čitavo desetljeće šalje prijateljima s raznih skitnji.
Spomenuto se putovanje dogodilo u siječnju i veljači 2002. godine, a podrazumijevalo je odlazak u Ameriku bez čvrstog plana kretanja, ali s luđačkom željom da se tamo ostane što duže, uz što je moguće više ludih dogodovština.
Šalković je neko vrijeme proveo u New Orleansu, gdje ga je zakačio legendarni karneval Mardi Gras. Zatim je odletio u Chicago, pa se autobusom odvezao sve do Colorada...
Svi su likovi, jednako kao i opisi gradova, hostela, krčmi i kolodvora u ovom romanu autentični. Barem devedeset posto opisanih dogodovština se zaista zbilo. Naravno, kao i u svim svojim romanima, Šalković čitatelju daje ublaženu, cenzuriranu verziju.
Mnogi će ljubitelji Šalkovićeva pisanja izdvojiti Kartu kao najdraži roman. Zasigurno, ona nije tehnički savršena, jer radi se o prvijencu, ali stupanj prenošenja emocije koji je u njoj postignut na zavidnoj je razini. Šalkoviću nikada više nije uspjelo udahnuti toliku količinu samoće i otuđenosti niti u jedan lik iz kasnijih romana.

Hrvoje Šalković rođen je u Zagrebu 1973. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a poslije­diplomski studij završio na londonskom University of West­­minster. Objavio je šest romana i jednu zbirku kratkih priča. Proputovao je svih sedam kontinenata. Dobitnik je VBZ-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman (2006). Član je Hrvatskog društva pisaca. Kada ne putuje, živi i radi u Zagrebu.

Tportal.hr i Naklada Ljevak će jednog čitatelja nagraditi s dvjema knjigama Hrvoja Šalkovića - prvijencem 'Pala karta' te najnovijom knjigom 'Ne primamo vilenjake'!

Knjige je osvojila Renata Goljak

Nagrade šaljemo poštom na kućnu adresu.