20.-30. kolovoz

Projekt 'Okolo' na zagrebačke ulice opet donosi najbolje od domaće street art scene

17.08.2022 u 11:19

Bionic
Reading

Projekt 'Okolo' od 20. do 30. kolovoza na zagrebačke ulice ponovno donosi suvremenu umjetnost, street art intervencije i instalacije, približavajući ih tako široj publici

Postavljanjem radova u gradski krajolik po peti put oživjet će se javne prostore na kojima se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada, ističe se u najavi projekta, ostvarenog u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Javni prostor tako postaje umjetnička galerija na otvorenom, smještena u skrivenim ulicama, zaboravljenim prolazima, krošnjama zagrebačkih parkova i zakutcima Gornjeg grada.

U prvom planu su lokalni umjetnici, njihov osobni doživljaj i vizija grada, a jedan od njih ove je godine Lonac, afirmirano ime na lokalnoj i međunarodnoj street art sceni.

Njegovi fotorealistični murali uvrštavaju se među najbolje na svijetu, a jedan od njih niknut će i u Zagrebu - nastavno na njegov rad iz Danske, prikazat će portret osobe u pastelnim bojama.

Kritika konzumerizma i suvremenih fetiša

Aktualne teme iz naše svakodnevice, kritizirajući konzumerizam, poplavu klišeja, suvremenih fetiša i svijet luksuza, ocrtat će umjetnica Nikolina Ivezić.

Kipar i multimedijalni umjetnik Vitar Drinković pripremit će virtualnu izložbu, kojom kroz odnos stvarnog i virtualnog istražuje percepciju umjetnosti u javnom prostoru, a umjetnica Ana Sladetić će s AR tehnologijom prolaznicima otkriti još jednu dimenziju akvarela i života likova u slici, s 3D-isprintanim minijaturama.

Matej Vuković će se baviti međuodnosom okoline/predmeta i organičkih formi, Mia Orsag donosi konceptualni rad koji poziva na promišljanje o svakodnevnim životnim potrebama, a u fokusu rada Ane Marije Maravić su šarene zmije i podsjetnik na njihovu pravu simboliku transformacije i stvaranja novog života.

Dizajnerice i scenografkinje Stella Leboš i Iva Rodić-Novak multidimenzionalnom refleksijom svijeta oko nas ističu razne perspektive stvarnosti, dok će dizajnerica nakita i home decora Jelena Malenica meduzama dati ulogu dekora urbanih elemenata.

U nizu dosad ostvarenih radova u projektu pamte se, među ostalim, crveni tepih do Gornjeg grada, plavi oblaci u Parku Bele IV., zlatne ruke u Obrtničkom prolazu, vuneno srce koje je postalo simbolom oporavka Zagreba nakon potresa, kumica na stepenicama Dolca, spavajući div u Petrinjskoj, simpatične ulične minijature u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir.

Organizatorice projekta su "Nas dve" - Ana Mikin i Tina Kovačićek, a podupiru ga Turistička zajednica grada Zagreba, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture.