POKRET NEZAVISNIH NOVINARA

Priče o pozadini vijesti

24.10.2010 u 08:22

Bionic
Reading

U Amsterdamu, gdje živi Tjeerd Royaaards, novinari do posla sigurno dolaze jednostavnije nego njihove kolege u Palestini, Iraku, Nigeriji, Kolumbiji i drugim nemirnim zonama iz kojih ljudi očekuju svakodnevne tekstove, fotografije, video i audiosnimke s reporterovim licem ili glasom na autentičnoj lokaciji

Osim s ekskluzivnim vijestima, novinari u tim zemljama svojim radom žele doprijeti do svjetske javnosti svojim analizama i rasvijetliti pozadinu ratnih sukoba, gladi, katastrofa, osobito njihovu nerazumljivu dugotrajnost ili, s druge strane, pojasniti neka vedrija događanja. Ali kako da za takav posao jedan nezavisni novinar, nepovezan s velikim medijima, bude nagrađen plaćom dostojnom obavljenog posla kad je na internetu informacija masovno besplatno dostupna?

Potrebno umrežavanje novinara

Tjeerd Royaaards, urednik u novoosnovanoj globalnoj novinarskoj zadruzi VJ movement, vjeruje da će javnost uvijek tražiti profesionalno napravljene novinarske priče i analize, ali da je nužno umrežavanje i suradnja. 'Pravimo proizvode koji zanimaju sve ljude - vijesti, i pritom moramo biti kreativni, inovativni, moramo se držati profesionalnih i etičkih standarda te na kraju nekako od tog posla živjeti', kaže Tjeerd.

Pokret VJ osnovan je 2009. godine isprva kao tvrtka koja će umrežavati slobodne strijelce, novinare i snimatelje u proizvodnju video uradaka, odakle i naziv (engl. video journalism, VJ). Tijekom godine dana VJ je narastao do brojke od preko 150 novinara iz 100 zemalja, a snimateljima su se pridružili i karikaturisti.

U godinu dana učlanilo se 150 novinara iz 100 zemalja

'Funkcioniramo kao velika i šarena zadruga', rekao nam je Tjeerd kojeg smo sreli prošli tjedan na svjetskom forumu ekoloških novinara Greenaccord u Cuneo u Italiji. Royaaards je u Cuneo održao predavanje pred oko 150 novinara i predavača iz 40 zemalja i istakao da veliki dio dosad objavljenih karikatura tematizira ekološke probleme, poput suša, poplava, klimatskih promjena, socijalne nepravde koja se vidi u posljedicama poput gladi, neprikladne zdravstvene njege, siromaštva te ratova i drugih sukoba. Dio tih karikatura objavljuje tportal u galeriji, uz dopuštenje VJ-a.

Na njihovoj web stranici www.vjmovement.com u godinu dana objavljeno je 270 karikatura i 310 videopriloga, a broj neprestano raste. Razlog tome je što je VJ jedno od rijetkih, ako ne i jedino mjesto na internetu na kojem su nezavisni novinari iz cijelog svijeta plaćeni za svoj rad jer se prilozi ne objavljuju besplatno. Medijske kuće te priloge kasnije otkupljuju, a VJ se financira postotkom novca od cijene prodanog priloga. Kako bi uspostavili međunarodnu mrežu, projektu su se pridružile tri nizozemske zaklade, tako da je sada u VJ-u zaposleno dvadeset novinara i urednika.

Novinar koji želi raditi u ovoj mreži mora u svom radu poštivati etička pravila novinarstva, a ono što je istaknuto na web stranicama VJ su točnost, poštenost, pravednost i transparentnost. Budući da ne mogu, a očito i ne žele, utrkivati se s velikim medijima oko objave ekskluzivnih vijesti, VJ prvenstveno traži 'priče o stvarnosti iza vijesti', koje objašnjavaju 'kako su povezani naoko razdvojeni događaji'.