VELIKI GUBITAK

Preminuo skladatelj, dirigent i pedagog Ivo Malec

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 05.09.2019 08:48
  • Objavljeno 05.09.2019 u 08:48
Ivo Malec

Ivo Malec

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Istaknuti hrvatski skladatelj, dirigent i pedagog Ivo Malec preminuo je 14. kolovoza u Parizu, u 95. godini, objavilo je Hrvatsko društvo skladatelja (HDS).

Ivo Malec rođen je u Zagrebu 25. ožujka 1925. godine. Studij kompozicije (Milo Cipra) i dirigiranja završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se kod Oliviera Messiaena u Parizu.

God. 1952.–1953. bio je ravnatelj Opere Hrvatskoga narodnog kazališta 'Ivana pl. Zajca' u Rijeci. Od 1959. živi i djeluje u Parizu gdje je član Groupe de Recherches Musicales od njenog osnivanja 1960. godine. Između 1972. i 1990. radio je kao profesor kompozicije na najvišoj francuskoj glazbenoj instituciji, Conservatoire National Supérieur de Musique, odgojivši niz mladih skladatelja koji su činili novu generaciju francuske glazbe. Uz to je držao brojne majstorske tečajeve po cijelom svijetu.

Njegov opus podjednako uspješno obuhvaća akustična djela kao i ona elektroničke glazbe. Djela su mu tiskale glasovite izdavačke kuće (Breitkopf & Härtel, Salabert, BMG Ricordi i Billaudot) te izvodili ugledni svjetski ansambli i orkestri, kojima je često i sam dirigirao.

Iako mu je profesionalni centar života bio Pariz, djela su mu redovito izvođena i u Hrvatskoj, napose u okviru Muzičkog biennala Zagreb.

Njegova djela nagrađena su brojnim umjetničkim i diskografskim nagradama, a on sam odlikovan najvišim hrvatskim i francuskim priznanjima, uključujući i Nagradu grada Zagreba (1957.) i Nacionalni red legije časti.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uputila je u srijedu riječi sućuti u ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime u povodu odlaska velikana hrvatske i svjetske glazbe maestra Ive Maleca.

'Skladatelj i pedagog, ostavio je neizbrisiv trag u području nove glazbe, suvereno dominirajući hrvatskim i europskim glazbenim pozornicama. Njegov istančani senzibilitet dolazio je do izražaja u mnogim pionirskim pothvatima, istraživao je nove umjetničke prakse te pomicao granice dotadašnjih dosega', ističe se u priopćenju ministrice Obuljen Koržinek.

'Odlazak profesora Maleca predstavlja nenadoknadiv gubitak za hrvatsku i europsku glazbenu scenu, no njegova djela i rad zalog su umjetničke budućnosti u kojoj nastavljaju djelovati njegovi brojni učenici i poklonici', istaknula je ministrica.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!