Splitsko ljeto

Premijerno izvedena prva pop-misa u svijetu, 'Misa Mediterana' Tončija i Hane Huljić

07.08.2021 u 12:04

Bionic
Reading

Sakralni pop koncert 'Misa Mediterana', autora Tončija Huljića i Hane Huljić, prva pop-misa u svijetu, premijerno je izvedena u sklopu Splitskog ljeta u petak kasno navečer na otvorenom prostoru Galerije Meštrović koji je bio ispunjen posjetiteljima koji su višeminutnim pljeskom nagradili protagoniste ove pop-mise

'Misa Mediterana,' kako je obrazloženo, napravljena po svim postulatima liturgijske mise, spoj je mjuzikla i klasičnog kršćanskog obreda. Emotivna, istovremeno zabavna i introspektivna, 'Misa Mediterana' jedinstvena je kombinacija duhovne i pop-glazbe. Iako temeljena na katoličkim zasadama vjerovanja, Misa je otvorena prema svakome jer, prema riječima autora, glazba pripada svima, navedeno je.

Tonči Huljić je za Hinu rekao kako je iznimno zadovoljan izvedbom pop-mise i reakcijom publike, te da ga je na kreiranje ovog djela motivirala epidemija korone.

'Ovo je jedna od rijetkih pozitivnih strane korone, da sam radio za vrijeme korone i napravio dva sata glazbe,' rekao je Huljić. Dodao je kako je ovo djelo 'bila neka narudžba, ali i moje uvjerenje u vjeru.'

U obraćanju publici tijekom koncerta Huljić je rekao kako su mnogi mislili da je napisao propovijed, ali je napisao klasičnu misu koja je otjelovljenje.

'Ono što bih ovog trenutka htio posebno naglasiti kad već govorim o otjelovljenju ove poruke - jaganjče Božji donesi nam mir,' rekao je Huljić.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je nazočio izvedbi 'Mise Mediterana,' rekao je novinarima kako ga je na ovu predstavu pozvao Tonči Huljić.

'Očekivao sam s uzbuđenjem ovu pop misu jer se radi o jednoj novoj formi koju do sad nitko nije napravio. Gospodin Huljić i njegov tim kao vrhunski umjetnici spojili su duhovnost s pop-glazbom,' kazao je Jandroković.

Izaslanik predsjednika Vlade župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je istaknuo kako će se ova pop-misa zahvaljujući Tončiju Huljiću prezentirati u cijelom svijetu.

'Jako mi se svidjelo jer Misa Mediterana je nešto što u glazbenom i duhovnom smislu nije viđeno na ovim prostorima,' kazao je Boban.

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić je istaknuo kako ga raduje što je Huljić prihvatio komponirati klasičnu misu prevedenu u moderni pop jezik.

  • +8
Premijera Huljićeve 'Pop Mise Mediterana' Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

'Vjerujem da je ovo prava stvar, jer ovo je jedna koncertna misa koja će se prihvatiti na svim stranama pošto govori univerzalnim jezikom. A s druge strane ovdje obuhvaća Mediteran - živost i dinamiku. Ja bih rekao da je ovo raspjevana i živa vjera,' poručio je Barišić.

Izvedbi ove koncertne mise, nazočili su, između ostalih, i pravoslavni episkop dalmatinski Nikodim Kosović i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Split Vahid Hadžić.

Episkop Nikodim je novinarima rekao kako mu je 'Misa Mediterana' zanimljiva ali i 'malo strana ideja.'

'Kao pravoslavni episkop mogu reći da mi imamo malo drukčiji pristup sakralnoj muzici i svemu što je vezano za crkvu jer imamo stvari koje usspropisane i vjekovima se drže i iz tog razloga malo mi je strana ideja da postoji popularan način izvođenja sakralne muzike,' rekao je episkop Nikodim.

Imam Hadžić je rekao kako je njemu kao muslimanu i predstavniku Islamske zajednice zanimljivo slušati ostvarenje 'Mise Mediterana'.

'Kod nas je nešto drukčije, ali ovo je zanimljivo i vjerujem lijepo i korisno iskustvo,' kazao je Hadžić.

U izvođenju ove pop mise sudjelovalo je 50 izvođača među kojima je, osim samog autora, bila njegova kći Hana Huljić, zatim zbor i orkestar HNK-a Split, kojim je ravnao Jure Bučević, te solisti Lorena Bućan i Karlo Vudrić.

Redateljica je Jelena Bosančić, a Nenad Šiškov potpisuje orkestraciju djela. Za scenografiju i likovno oblikovanje zaslužan je kipar Nikola Vudrag.