OBITELJ U NEOLIBERALNOM KAPITALIZMU

Premijerno izvedena drama 'Moje dijete'

16.07.2009 u 09:57

Bionic
Reading

Drama 'Moje Dijete' autora britanskog pisca Mike Bartletta, u režiji Nenni Delmestre, u sklopu Splitskog ljeta premijerno je izvedena u prepunom Dioklecijanovom podrumu

Drama se bavi krizom u obitelji i njenim rasapom. Nakon što se dječak iz posjeta ocu vratio ozlijeđene ruke, žena je zabranila bivšemu suprugu pristup njihovom devetogodišnjem sinu. Ponižen odricanjem njegovog roditeljskog prava, otac uzima pravdu u svoje ruke, otima sina i pretvara ga u emotivnog taoca sve dok ga dječakov očuh ne prisili na predaju.

Redateljica Nenni Delmestre je rekla kako autor ove drame ne zauzima strane, ne moralizira i ne arbitrira, nego jednostavno pokazuje stvari onakvima kakve jesu, u nadi da će navesti ljude na razmišljanje.

'Tekst je pisan iz pozicije svakog pojedinačnog lika, zbog toga su svi u pravu i svi u krivu, čak i dijete koje je u središtu tog vihora, u labirintu zbunjujućih emocija nije samo nevina žrtva', istaknula je redateljica Delmestre.

Ustvrdila je da se tekst više i šire od problema jedne disfunkcionalne obitelji bavi svijetom neoliberalnog kapitalizma koji je postavio uspješnost, a ona se sastoji isključivo od gomilanja materijalnih sredstava, iznad svih vrijednosti.

'U sustavu vrijednosti ovog svijeta biti 'dobar čovjek' znači biti 'luzer', biti slab i budala. Globalna kriza koju upravo živimo prije svega je kriza duha, etike i morala, a Bartlett ovim tekstom govori o posljedicama te krize iz nukleusa obitelji', objasnila je Delmestre.

Dramu je odigrao Dramski ansambl Splitskog ljeta, scenografiju je izradila Lina Vengoechea, kostimografkinja je Danica Dedijer, a oblikovatelj svjetla bio je Zoran Mihanović