MIHAELA MAJCEN MARINIĆ

'Prema novoj animaciji' - otkriće suvremenog hrvatskog animiranog filma

16.06.2015 u 09:18

Bionic
Reading

U srijedu 17. lipnja u kafiću U dvorištu bit će predstavljena knjiga 'Prema novoj animaciji' Mihaele Majcen Marinić. Ovu studiju o hrvatskom animiranom filmu objavio je Meandar, pa će na promociji, koja počinje u 19 sati, uz autoricu govoriti urednik Branko Čegec, filmolog Nikica Gilić i vizualni umjetnik Krešimir Zimonić

'Knjiga Mihaele Majcen Marinić bit će od velikog interesa svim hrvatskim filmolozima i povjesničarima umjetnosti, filmskim i likovnim kritičarima, autorima animiranih filmova, studentima humanističkih, znanstvenih i umjetničkih studija te širokoj javnosti koja se zanima za vizualne umjetnosti', napisao je filmolog Nikica Gilić o 'Prema novoj animaciji', eruditskoj studiji tendencija u hrvatskom animiranom filmu suvremenog doba.

Gilić će o knjizi uz autoricu Mihaelu Majcen Marinić, urednika Branka Čegeca iz nakladnika Meandra te animatora i crtača Krešimira Zimonića govoriti na promociji u kafiću U dvorištu (Žerjavićeva 7). Predstavljanje knjige zakazano je za srijedu 17. lipnja u 19 sati.

Mihaela Majcen Marinić rođena je 1974. u Sisku. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je komparativnu književnost i povijest umjetnosti 1999. te doktorirala s temom o suvremenom hrvatskom animiranom filmu 2013. Zaposlena je u Ministarstvu kulture. Živi s obitelji u Zagrebu.


'Hrvatski animirani film jedno je od stvaralačkih, kulturnih područja po kojemu je Hrvatska svjetski poznata u filmskim krugovima, on je dio svjetske povijesti animiranog filma, obrađen u svim inozemnim povijesnim knjigama koje dodiruju ili se posvećuju animiranom filmu. Iako je tijekom 1980-ih godina animirani film stagnirao, a na prijelazu u 1990-e proizvodno gotovo i zamro, koncem devedesetih, a osobito pred kraj 2000-e te tijekom prvog desetljeća novog stoljeća, doživio je pravu renesansu. No to je razdoblje ostalo slabo dokumentirano, nesustavno, tek prigodno, kritički praćeno, a historiografski nikako.

U tim okolnostima knjiga Mihaele Majcen Marinić jedinstvena je, jer je napravila ono što je posve nedostajalo: istražila i podastrla rasute, neobjedinjene i uglavnom nedostupne ili teško dostupne filmografske, biografske i bibliografske podatke te ponudila sustavnu interpretaciju povijesnih okolnosti, proizvodnog dinamizma te stilskih promjena animiranog filma u promatranom razdoblju', piše o 'Prema novoj animaciji' dr.sc. Hrvoje Turković