TEATAR EXIT

Predstavu Matka Raguža gledat će psi iz azila Dumovec

17.03.2014 u 20:43

Bionic
Reading

Kako bi senzibilizirali javnost za problem napuštenih kućnih ljubimaca, Teatar Exit će u subotu i nedjelju, 22. i 23. ožujka, ugostiti 'četveronožne njuške' smještene u azilu Dumovec, a oni će sa svojim timariteljima imati prilike pogledati različite pseće priče u hit predstavi 'Njuške' redatelja Matka Raguža

Na pozornici će se prije predstava predstaviti psi koji se nalaze u azilu Dumovec i čekaju na udomljavanje. Neke od priča koje glumci utjelovljuju u predstavi jako nalikuju njihovom životu prije nego su spašeni i smješteni u sklonište u kojem se danas nalazi oko 200 pasa različitih veličina i dobi, navode u današnjem priopćenju organizatori ove akcije.

Glumačku postavu u predstavi čine Filip Križan, Enes Vejzović i Janko Rakoš, a nastala je prema predlošku 'The Dog Logs' nagrađivanog australskog filmaša i dramatičara C. J. Johnsona.

U predstavi se pojavljuje petnaest psećih likova koji kroz monologe publici prenose svoje životne priče. Među različitim prikazanim pasminama nalaze se i sljedeći likovi: rotvajler s problemima u susjedstvu, stari mješanac koji otkriva ljubav u kasnijoj životnoj dobi, afganistanski hrt od kojeg se previše očekuje, iznimno uglađen i pomodan, koji je vrlo ponosan na svoje sposobnosti. Tu je i policijski pas koji se bori protiv kriminala, hrvatski gonič kojem su glavne okupacije problemi stočarskog života i kako održati stado na broju, ostarjeli, slijepi pas koji se morao suočiti sa smrću svog gazde te carinski bigl sa stavom.

Predstava je izrazito popularna u Australiji, gdje je često postavljana, a monolog rotvajlera Borisa je jedan od najizvođenijih monologa u toj zemlji.

'Njuške' su omiljena i komercijalno uspješna predstava, pri čemu, ističu organizatori ove akcije, oduševljava odluka autorskog tima predstave da duhovito optuže ljudsku vrstu za čitav niz zloupotreba pseće dobrote i privrženosti.
Prije zajedničkog pojavljivanja na pozornici, redatelj Raguž i glumci posjetili su azil Dumovec i prošetali svoje pseće 'dvojnike'.