KULTURNO LJETO U ZAGREBU

Predstavom 'Mačak u vreći' otvoreno Histrionsko ljeto na Opatovini

19.07.2020 u 00:00

Bionic
Reading

Premijera predstave 'Mačak u vreći', po tekstu Georgesa Feydeaua i u režiji Damira Lončara, službeno je otvorila 35. zagrebačko histrionsko ljeto, koje će ove godine ljetnu pozornicu na zagrebačkoj Opatovini puniti smijehom, sve do 5. rujna

Režija predstave je povjerena Damiru Lončaru, glumcu zagrebačkog Gradskog kazališta Komedije, gdje je trenutno i u ulozi v.d. ravnatelja.

Lončar je najavio 'zgodnu' komediju zabune prepunu nepodnošljive lakoće zbivanja i kolopleta zavrzlama, 'koja će sasvim sigurno odlično sjesti zagrebačkoj publici, koja se u uvjetima pandemije već zaželjela i kazališta i dobre zabave'.

'Feydeau je jedan od vrsnih svjetskih komediografa i njegovo je ime nešto što već u startu obećava publici dobru zabavu koja nam je u ovome vremenu, gdje smo od ožujka svašta već preturili preko glave, nešto što nam je izuzetno potrebno', kazao je Lončar.

  • +8
Predstava 'Mačak u vreći' Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Zahvalio je Histrionima na pozivu na suradnju, istaknuvši kako mu je uvijek poseban užitak raditi na njihovim predstavama, koje okupljaju različite ljude koji dolaze ljudi iz raznih kazališta i inače nemaju priliku zajedno stvarati.

U adaptaciji za 35. zagrebačko histrionsko ljeto, radnja Feydeauove komedije 'Mačak u vreći' iz 1888. premještena je iz Francuske potkraj 19. stoljeća u Zagreb dvadesetih godina u, po riječima dramaturginje Petre Mrduljaš, 'jedan nostalgični i romantični Zagreb kojega se uvijek rado sjećamo'.