NAKLADNIČKI POTHVAT

Predstavljena zvučna te e-knjiga 'Priče iz davnine'

  • Autor: G.K./Hina
  • Zadnja izmjena 10.12.2014 19:08
  • Objavljeno 10.12.2014 u 18:56
Ivana Brlić Mažuranić

Ivana Brlić Mažuranić

Izvor: Screenshot / Autor: Screenshot

Zvučna knjiga u MP3 i DAISY formatu te e-knjiga 'Priče iz davnine' Ivane Brlić-Mažuranić s jezičnom i grafičkom prilagodbom za djecu s disleksijom, slijepe i druge učenike koji ne mogu koristiti standardni crni tisak predstavljena je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu

O knjizi su govorili logopedica Željka Butorac, profesorica na Odsjek za logopediju Edukacijsko–rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu Draženka Blažić, Mirko Hrkač iz zaklade 'Čujem, vjerujem, vidim' te glavni urednica izdanja Dunja Marija Gabriel.

Mirko Hrkač ocijenio je da je ovaj nakladnički pothvat posebno važan za mlade s disleksijom te najavio objavljivanje novih djela klasika dječje književnosti za djecu s disleksijom.

Po riječima Željke Butorac predviđeno je objavljivanje nekoliko knjiga za djecu od 2. do 4. razreda osnovnih škola te niz prilagođenih knjiga za mladež od 5. do 8. razreda.

Draženka Blažić je istaknula važnost objavljivanja zvučnih zapisa za slijepe osobe te podsjetila kako je u razvijenim zemljama na ovaj način objavljeno 5 posto lektirne literature, a u Hrvatskoj tek 0,4 posto.

Smatra kako je važno što više učenika uključiti u ove projekte.

Posebno je važno, kako je rekla Dunja Marija Gabrijel, prilagodbom približiti književnost djeci s disleksijom te slijepim učenicima. 'Također knjige treba prilagoditi mladoj publici s oštećenim vidom i problemima u čitanju', rekla je ocijenivši posebno vrijednim izdanja koja služe djeci i odrasloj publici.

Ivana Brlić-Mažuranić (Ogulin, 1874. - Zagreb, 1938.) hrvatska je književnica priznata u Hrvatskoj i u svijetu kao jedna od najvažnijih spisateljica za djecu. Najpoznatija je po romanu 'Čudnovate zgode šegrta Hlapića' te bajkama 'Priče iz davnine'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!