na 592 stranice

Predstavljena monografija u povodu 70 godina Pulskog filmskog festivala

17.07.2023 u 10:21

Bionic
Reading

Monografija '70 godina filma pod zvijezdama u Puli' predstavljena je u nedjelju u povodu 70. obljetnice Pulskog filmskog festivala čiju bogatu povijest prikazuju autorice Lana Skuljan Bilić iz ustanove Pula Film Festival i Sanela Pliško iz Povijesnog i pomorskog muzeja Istre

Tijekom dvogodišnjeg istraživanja brojnih fundusa arhiva, kinoteka, muzeja, filmskih centara, knjižnica i drugih institucija Hrvatske i susjednih zemalja, kao i vrijednih privatnih arhiva i zbirki, autorice su monografiju pripremile kao slikovno-dokumentarni vodič kroz 70 godina Pulskog filmskog festivala.

'Ove malene 592 stranice tek su kap u moru bogate festivalske povijesti', rekla je Sanela Pliško, dodavši kako su se Lana Skuljan Bilić i ona u procesu rada na monografiji vodile time da trebaju stvoriti koncepcijsku platformu koja će otvoriti vrata drugim granama istraživanja.

Stoga su promišljenim filtriranjem dostupnih podataka uspostavile jasnu viziju djela dok je sama realizacija bila zanimljiva i izazovna.

U najvećem odjeljku nazvanom 'Biografija Pulskog filmskog festivala 1954. - 2023.' autorice su po jedno poglavlje posvetile svakom od dosadašnjih izdanja te izdvojile ključne elemente, poput filmova iz glavnog programa, lokacija i pobjednika.

Poglavlja su popraćena bogatim izborom rijetko viđenih fotografija i dokumentarne građe, kažu autorice.

'Dosta toga dosad nije bilo objavljeno i prezentirano. Zbog ograničenog prostora jedan od najvećih izazova bio je napraviti izbor od šest fotografija koje bi ilustrativno predstavile svako izdanje Festivala', istaknula je Skuljan Bilić.

  • +11
Predstavljanje monografije '70 godina filma pod zvijezdama u Puli' Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Uz prikaz festivalskih izdanja jedan od posebnih izazova po njezinim riječima bilo je pripremanje poglavlja o glavnim festivalskim nagradama.

'Nastojale smo prikazati povijesni razvoj sustava nagrađivanja općenito, kroz tekst i ilustrativne materijale', naglasila je.

Monografiji, strukturiranoj u pet tematskih cjelina, tekstovima vezanima uz Pulu doprinijeli su Darko Dukovski pišući o društveno-povijesnom backgroundu Pule u drugoj polovici 20. stoljeća, Zvonko Maković tekstom o evoluciji vizualnog identiteta Festivala od 1954. do 2023. te Bruno Kragić pogovorom 'Sedam desetljeća gledanja'.

Posebno poglavlje 'Pula - grad sedme umjetnosti' posvećeno je festivalskim lokacijama koje pokazuje kako je Festival kroz godine utjecao na cjelokupni razvoj grada, posebice u turističkom i kulturnom sektoru.

Knjiga '70 godina filma pod zvijezdama u Puli' dolazi punih 45 godina nakon prve i dosad jedine festivalske monografije '207 festivalskih dana u Puli' filmskog kritičara i teoretičara filma Ranka Munitića objavljene 1978., u povodu tada jubilarnog, 25. festivalskog izdanja.

'Jako smo ponosni na Pulu. Festival, grad, njegovi stanovnici i posjetitelji zajedno su proživljavali brojne promjene, ali manifestacija je unatoč svemu ostala prepoznatljiva kulturna utvrda', poručila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je nazočila predstavljanju monografije.