jubilarno izdanje

Otvoren 70. Pulski filmski festival

16.07.2023 u 08:54

Bionic
Reading

Prigodnom svečanošću te prikazivanjem filma pulskog redatelja Andreja Korovljeva 'Hotel Pula' s Erminom Bravom i Nikom Grbelja u glavnim ulogama, u subotu navečer u pulskoj Areni otvoren je 70. jubilarni Pulski filmski festival.

Na samom otvorenju izostao je tradicionalni vatromet, ali je priređen posve novi svjetlosni show, dok je himnu izvela kantautorica Elis Lovrić. Tijekom svečanosti prikazane su video-priče festivalskih uspomena, odnosno prikaz kako su se Puljani i festival voljeli kroz godine i kako se još vole, s obzirom na to da ove godine publika ima posebno mjesto u festivalu sa svojim pričama, uspomenama, sjećanjima. Naime, kako je istaknuto, Vespazijanov amfiteatar bio je mjesto sklapanja novih prijateljstva, zaljubljivanja, susreta, svjedokom društvenih i drugih promjena kroz sedam desetljeća.

Ustvrdivši kako sedam punih desetljeća velebno kino pod zvijezdama u Arenu privlači umjetnike i ljubitelje umjetnosti, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek novinarima je rekla kako cijelo to vrijeme Pula ponosno stoji ucrtana na filmskoj karti svijeta, od samih početaka držeći korak s europskim i svjetskim kretanjima, promovirajući pritom hrvatsku kulturu.

Dodala je kako joj je posebno drago da je ova velika obljetnica Pulskog filmskog festivala posvećena odnosu publike i filma te da će ovogodišnji program otvoriti i zatvoriti filmovi pulskih umjetnika, koji su snimljeni u Puli i o njoj govore.

Otvorenje Pula Film Festivala Izvor: tportal.hr / Autor: Promo

"Nakon nekoliko izazovnih godina za film i kulturu općenito naši su umjetnici svojim stvaralaštvom dokazali da i krizna vremena mogu biti izrazito plodna uz naše razumijevanje i potporu, što je vidljivo po snažnom uzletu hrvatskog filma", istaknula je ministrica.

Zdrava stvaralačka kompetitivnost, dodala je, potiče umjetničku motivaciju i kreativnost što istodobno gledatelje vraća domaćem filmu te kako je samo ove godine za 40 posto povećan budžet za hrvatsku produkciju u odnosu na prošlu godinu, a sve "kako bi filmski djelatnici imali kvalitetne produkcijske uvjete dok su talent i kreativnost dokazali osvajanjem brojnih nagrada na europskim i svjetskim festivalima".

"Festival je dio našeg identiteta, prepoznatljivosti, ponosa i radosti. Film je bio i ostao svijet za sebe, a njegova čarolija su postojani unatoč neminovnosti promjena", poručio je istarski župan Boris Miletić. Pulski gradonačelnik Filip Zoričić naglasio je kako je festival filma u Puli nacionalni festival sa štihom Mediterana, sa štihom regije, ali prije svega pulski.

  • +29
Pula: Svečano otvoren jubilarni 70. Pula film festival Izvor: Pixsell / Autor: Sasa Miljevic / PIXSELL/PIXSELL

Za Zlatne arene u programu Hrvatski film natječe se sedam premijernih naslova, a sedam se naslova ove godine natječe u sekciji Hrvatske manjinske koprodukcije.

Inače, tri pulska režisera prikazat će svoje filmove na ovogodišnjoj Puli, u konkurenciji su već spomenuti Korovljev s filmom "Hotel Pula" i Filip Heraković s "Pelikanom" koji je već i prije pulskog festivala osvojio nagrade, a posljednje večeri, nakon dodjele nagrada, bit će prikazan film pulskog filmaša, filmskog kritičara i profesora Elvisa Lenića "Brod", kao hommage Uljaniku.

O Zlatnim arenama koje će biti dodijeljene filmovima u konkurenciji odlučuje peteročlani žiri koji čine direktorica fotografije i snimateljica Tamara Cesarec, glumica Nives Ivanković, producentica Maja Popović Milojević, dramaturginja i spisateljica Tena Štivičić te redateljica Snježana Tribuson.