u zagrebu

Predstavljen projekt Audio knjige: Čitajte slušanjem

  • Autor: D.A.M.
  • Zadnja izmjena 06.06.2020 12:36
  • Objavljeno 06.06.2020 u 12:36
Nikola Mihaljević, Dinko Mihovilović, Goran Grgić, Mustafa Topčagić, Renata Cisar i Sandra Pocrnić Mlakar

Nikola Mihaljević, Dinko Mihovilović, Goran Grgić, Mustafa Topčagić, Renata Cisar i Sandra Pocrnić Mlakar

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: P. R. / Foto: Ivan Mihaljević i Ivan Pondelak

Na press konferenciji u zagrebačkom bistrou Veganšpek predstavljen je projekt izdavanja Audio knjiga, čiji su autori Renata Cisar i Mustafa Topčagić

Prisutnim novinarima predtsvaljena je pilot snimka na kojoj glumac Goran Grgić čita ulomak iz romana 'Krletka od mora' mladog autora Dinka Mihovilovića, kojeg književna kritika naziva 'zagrebačkim Murakamijem', stoji u priopćenju.

'Dugi niz godina na našem portalu Fama pratimo zbivanja iz svijeta književne umjetnosti, a ovim projektom želimo pridonijeti promicanju kulture čitanja i popularizaciji knjiga te ih učiniti dostupnijim na jedan drugačiji način', rekla je na početku promocije Renata Cisar.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: P. R. / Foto: Ivan Mihaljević i Ivan Pondelak

'Projekt Audio knjige pozitivna je posljedica corona timea', dodao je Mustafa Topčagić. 'Ljudi su tada počeli više čitati knjige, ali su se počeli otvarati novi vidovi elektroničke komunikacije: online prijenosi kazališnih predstava i koncerata, emitiranje filmova... Malo smo porazmislili o svemu i palo nam je na pamet kako kod nas nedostaje audio knjiga.'

Odlučili su napraviti pilot snimku, koju bi predstavili medijima i sponzorima. 'Okidač' da se krene u akciju bilo je kada su na Facebooku čuli kako glumac Goran Grgić recitira pjesmu Tina Ujevića 'Pobratimstvo lica u svemiru'. Svidjela im se interpretacija, kontaktirali su ga i kratko mu objasnili ideju koja mu se odmah svidjela. Potom su ideju predstavili nakladnici Sandri Pocrnić Mlakar, u čijem im se katalogu izdanja zanimljivim učinio roman Dinka Mihovilovića 'Krletka od mora'. S njima su se brzo dogovorili, a sljedeći korak bila je organizacija snimanja što su povjerili producentu Nikoli Mihaljeviću (Unimedia).

'Audio knjige namjeravamo plasirati u knjižnice, razne kulturne institucije, škole, udruge slijepih i slabovidnih, ali ih ponuditi i turističkim zajednicama, agencijama, prijevoznicima... Mjesta gdje će se moći nabaviti na CD-u su knjižare, pošte i kiosci, a online preko mobilne aplikacije i downloadom s web shopa. Osim mladih hrvatskih autora, planiramo izdavati književne klasike Zagreba i okolice, hrvatske pisce iz BiH te sve ono za što procijenimo da postoji interes', istaknuli su Cisar i Topčagić, napomenuvši da su otvoreni za suradnju i s velikim izdavačima koji bi imali motiva uključiti se u projekt.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!