od 28. lipnja do 7. srpnja

Predstavljen program 13. festivala 'Miroslav Krleža'

20.06.2024 u 15:56

Bionic
Reading

13. Festival Miroslav Krleža (28.6. - 7.7. 2024.), Bivša vojna bolnica, dvorište, Vlaška 87

U 2024. ponovo gradimo Krležin živi spomenik u vremenu.

13. festival Miroslav Krleža posvetili smo sudbini mladih, koje uče da ne kažu NE. Dresiraju ih kao mehaničke lutke da u ime viših ideja postanu topovsko meso! Više mrtvih, više oružja, više zarade! To su imperativi gospodara svijeta. Oni u svojoj gramzljivosti uništavaju planet na sve načine.

U avanturu 13. festivala Miroslav Krleža ulazimo gerilski, s nesmanjenim entuzijazmom. Krleža je idealan kroničar Hrvatske, Europe i svijeta koji se samoranjava i samoubija. U fokusu ovogodišnjeg festivala stoga je ponovno Krleža danas.

Ovogodišnji Festival Miroslav Krleža počinje nešto ranije nego inače. Od 28.lipnja do 7. srpnja 2024. u dvorištu Glazbenog učilišta Elly Bašić, nekada vojne bolnice u Vlaškoj 87, te u GDK Gavella i Kazališnoj kavani Kavkaz (partneri ovogodišnjeg Festivala MK) Goran Matović, autor i ravnatelj Festivala Miroslav Krleža sa svojim suradnicima već trinaestu godinu zaredom nudi bogat i raznovrstan program čime se Festival Miroslav Krleža potvrdio kao kultni događaj zagrebačkog ljeta i sretno mjesto susreta Krleže, umjetnika i publike.

Ovogodišnji Festival Miroslav Krleža svečano se otvara u petak 28. lipnja 2024. u 20,30h (dvorište bivše vojne bolnice, Vlaška 87) premijerom Krležine ratne kratke priče 'Baraka pet be' prvi put objavljene 1922. u antologijskoj Krležinoj zbirci Hrvatski bog Mars. Pišući o užasima koje za sobom donosi rat negdje između dvije neimenovane fronte na istoku Europe, Krleža ispisuje neke od najpotresnijih redova domaće antiratne proze. Režiju potpisuje naša poznata redateljica Marina Pejnović, tekst je adaptirao Vid Hribar, a za kostime i scenu pobrinula se Petra Pavičić. Igraju mladi glumci Tomislav Dunđer, Kristijan Petelin, Domagoj Ikić, Ivan Raffaelli, Boris Barukčić i Nikolina Prkačin. Repriza predstave je 29. i 30. lipnja u 20,30 h.

Festivalski program nastavlja se gostovanjem Kazališta Virovitica u ponedjeljak 1. srpnja 2024. u 20,00 h s predstavom 'U Agoniji' u režiji Darija Harjačeka i dramaturgiji Dore Golub. Izvode ju Igor Golub, Vlasta Golub, Goran Koši, Irena Tereza Prpić i Goran Smoljanović. Predstava će igrati u GDK Gavella.

Posebno interesantno bit će tradicionalno 'Putovanje Krležinim zagrebačkim adresama' (srijeda, 3. srpnja od 17 -20h) prema zamisli Marine Bagarić i Gorana Matovića gdje će se publika turističkim autobusom na kat uz pratnju glumaca (Jelena Miholjević i Nikša Marinović) voziti Zagrebom i posjetiti sedam adresa na kojima je Krleža živio i stvarao.

Kultna monodrama 'Na rubu pameti' Dragana Despota na programu je 2. srpnja u 21,00 h u dvorištu Vlaške 87, a preksutra, 4. srpnja u 21,00 h na istom mjestu Goran Matović izvodi svoju monodramu 'Sjetite me se 2022.'. Monodramski niz završava se u petak 5. srpnja u 21,00 h predstavom 'Ni med cvetjem ni pravice' (izbor od 16 poznatih Krležinih Balada Petrice Kerempuha) u režiji i izvedbi Adama Končića.

U subotu 6. srpnja 2024. u goste nam dolazi Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca s predstavom 'Na rubu pameti – Jedne pijane novembarske noći 1918.' kao spoj dva velika Krležina djela. Redatelj je Marko Misirača, a predstava će se odigrati u 20,00 h u GDK Gavella, ovogodišnjim partnerom Festivala Miroslav Krleža.

Popratni (dnevni) festivalski program također je bogat i raznovrstan.

U okviru programa 'Sjećanja Krležinih suvremenika' kao uvod u 13. festival Miroslav Krleža 15. lipnja 2024.u galeriji Kranjčar velika glumica Krležina teatra Neva Rošić se u razgovoru s Goranom Matovićem prisjetila svojih susreta i druženja s Krležom i Belom.

U galeriji Kranjčar (Kaptol 26) 24. lipnja u 19 sati otvara se izložba 'Krleža – Dijalozi' kao svojevrsno propitivanje odnosa suvremenih likovnih umjetnika prema djelu Miroslava Krleže koji je od svojih početaka imao živ odnos s likovnom scenom i bitno utjecao na modernu hrvatsku umjetnost (Paulina Jazvić, Tisja Kljaković Braić, Ivona Jurić, Ivan Prerad, Koraljka Kovač, Lovro Lapuh, Roberta Vilić ).

U izložbu vas uvode Frano Dulibić i Goran Matović.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (Ulica Hrvatske bratske zajednice 4) 2. srpnja u podne moći ćete razgledati Krležine originalne rukopise u sklopu programa 'Iz Autorova pera – rukopisna građa Miroslava Krleže' (sudjeluju: Lada Čale Feldman, Suzana Marjanić, Ivanka Stričević, Goran Matović, Irena Galić Bešker i Antonija Stanišić Šperanda.

Ovogodišnje festivalsko izdanje završavamo tradicionalnom nadrealističko - gastronomskom svečanosti obilježavanja Krležina 131. rođendana 'Doručak kod Krleže' (7. srpnja u 7 sati ujutro, vrijeme Krležina rođenja) u kazališnoj kavani Kavkaz (Trg Republike Hrvatske 1) zamišljenom kao spoj glume, glazbe i gastronomije u bijelom (službeni dress code). U programu sudjeluju Ricardo Luque, Lada Čale Feldman, Ivana Bolanča, Sara Renar, Irena Šekez Sestrić, Antonija Stanišić Šperanda, Nikša Marinović, Mario Igrec, Bruno Philipp i Goran Matović.

Autor vizualnog identiteta 13. festivala Miroslav Krleža je Mirko Ilić, grafički dizajner i ilustrator s američkom adresom koji je prošle godine za dizajn plakata našeg festivala dobio nagradu PRINT Award najprestižnijeg američkog časopisa za dizajn Print.

Sve dodatne informacije o programu i ulaznicama 13. festivala Miroslav Krleža možete naći na fb stranici https://www.facebook.com/teatarpoezije

Link za on line kupnju ulaznica http://ulaznice.hr/r/festival-m-krleza