festival svjetske književnosti

Predstavljen hit roman Hervé Le Telliera 'Anomalija'

08.09.2023 u 10:32

Bionic
Reading

Roman 'Anomalija', multižanrovsko književno djelo poznatog francuskog spisatelja Hervé Le Telliera, predstavljena je u četvrtak na tribini Razotkrivanje u okviru Festivala svjetske književnosti

Prilikom pisanja "Anomalije" za Le Telliera je posebno bila važna prisutnost raznolikosti u likovima, u njihovoj dobi, seksualnosti i individualnim sudbinama "da ta raznolikost na kraju kreira nešto što nalikuje na neku vrstu terarija".

"Svidjela mi se ideja da možemo reproducirati život u nečem malom te sam stvorio jedinstvenu situaciju za sve likove i različite načine na koje su isti ti likovi reagirali na jedinstvenu situaciju", rekao je autor o procesu razradnje likova.

U srži radnje romana je let Air France broj 006 Pariz – New York koji upada u snažnu oluju, a životi putnika u njemu mijenjaju se zauvijek. Avion će mirno sletjeti u zračnu luku John F. Kennedy u ožujku, ali u lipnju će se na zaslonima radara pojaviti još jedan isti avion s istim putnicima, koji će sletjeti na američki vojni aerodrom.

Tko je pravi ja, a tko nije, tko ima pravo na život i kako nastaviti život sa svojim identičnim dvojnikom? Što ako je netko umro između ožujka i lipnja? Nitko ne može objasniti događaj bez presedana koji izaziva mnoštvo moralnih, teoloških, znanstvenih i egzistencijalnih pitanja.

Od ukupno dvanaest likova s kojima se čitatelji upoznaju na početku romana do samog kraja ostaje njih osam, a prema Le Tellieru njih četvero je eliminirao jer je smatrao da će biti u konfliktu i rasipati postavljenu naraciju.

"Ovo je roman o suočavanju sa samim sobom, a osmero likova koje sam zadržao predstavljaju upravo to suočavanje sa sobom, svako na svoj način", kazao je.

Od nekoliko teorija kojima se autor bavi u romanu, ona o simulaciji paralelne realnosti je najprisutnija, a za samog Le Telliera ona je na kraju ispala zanimljiva metafora i poticaj za pitanje "Što je roman općenito?".

"Želio sam da se priča i likovi razviju na način da moji likovi prođu pustolovinu o kojoj bih volio čitati kasnije", osvrnuo se autor na svoju knjigu.

Milijunski bestseler "Anomalija" Hervéa Le Telliera osvojio je prestižnu nagradu Prix Goncourt 2020. i probija sve žanrovske barijere te čitatelju postavlja najvažnije pitanje, a to je ono o samopoimanju.

Hervé Le Tellier je književnik, novinar, matematičar i učitelj. Član je grupe Oulipo od 1992. godine, a čije je danas predsjednik i jedan od Papousa poznate radijske emisije France Culture. Objavio je petnaest knjiga priča, eseja i romana. Za roman Anomalija dobio je prestižnu nagradu Goncourt.

S francuskim spisateljem razgovarala je urednica i književna prevoditeljica Ursula Burger.