VOKALISTI SALONE

Predstavljanje opusa Ljube Stipišića Delmate

26.10.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Hrvatsko pjevačko društvo Vokalisti Salone iz Solina nastupit će na francuskom Sveučilištu Panthéon – AssasParis II 26. listopada koje obilježava 40 godina postojanja. Održat će se dva koncerta pod nazivom 'Pripovid o Dalmaciji – dva milenija Dalmacije' na kojima će se predstaviti hrvatska kulturna baština i upoznati francusku publiku s djelom i opusom maestra Ljube Stipišića Delmate

Na cjelovečernjem koncertu Vokalisti Salone predstavit će djelo i opus pokojnog maestra Ljube Stipišića Delmate – vjerojatno najpoznatijeg čuvara dalmatinske tradicionalne pjesme te će 'pismom pripovidati' priču o Dalmaciji kao ključnoj sastavnici hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta, kroz klapsku antologiju Pripovid o Dalmaciji - Récit sur la Dalmatie.

Kao jedinstvena pjevačka skupina, zajedno s maestrom Ljubom Stipišićem Delmatom, koja njeguje muzikološke korijene i posebnosti mediteranskog podneblja, ovaj ansambl je spašavao od zaborava niz dragocjenih pučkih napjeva i crkvenih popijevki. Koncertni program Vokalista obuhvaća, dakako, i kompozicije suvremenih skladatelja duhovnog i svjetovnog karaktera skladane na autohtonim melosnim korijenima i tradiciji iz gotovo svih razdoblja htijući slušateljima, osim pomno izabranog programa, ponuditi i jedan povijesno edukativni put tijekom koncerta.

Kroz cijelo vrijeme djelovanja Vokalisti Salone su nastojali, a vjerujemo da su i uspjeli, sačuvati autohtono nasljeđe kao i zadati pravce u vokalnom izražaju glazbene tematike kojom se bave. Sukladno tome Vokalisti Salone pomno su birali pjevače. Sastavom je najdulje – skoro 30 godina – ravnao pokojni maestro Ljubo Stipišić Delmata. Sadašnji umjetnički voditelj je Mirko Jankov.

Vokalisti Salone su tijekom svojih gostovanja nastupali u najpriznatijim koncertnim dvoranama u zemlji i svijetu, osvajali brojne nagrade i priznanja počevši od Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, Večerima dalmatinske pisme u Kaštelima, Večerima sakralne glazbe u Sinju, preko natjecanja na brojnim međunarodnim festivalima u Zagrebu, Veroni, Barceloni, Parizu, Americi, Kanadi, zemljama Skandinavije, Španjolska, Italija, Austrija, Njemačka, Francuska, Mađarska, s kojih su se redovito vraćali s najsjajnijim odličjima (prve nagrade na natjecanjima klapa u Omišu, Večerima dalmatinske klape-Kaštela, prva nagrada na međunarodnom natjecanju u Veroni, srebrna plaketa na međunarodnom natjecanju u kategoriji zborova u Barceloni i Zagrebu, srebrene plakete u Sinju, dobitnici nagrade grada Solina).

Vokalisti Salone predstavljaju neprijepornu vrijednost te u tom smislu predstavljaju grad Solin i Republiku Hrvatsku. Vokalisti Salone broje 14 pjevača i voditelja.