ILUSTRIRANA BIOGRAFIJA

Predstavljamo jedinstvenu knjigu o Meštroviću: Život velikoga kipara u 14 slika

24.11.2017 u 12:15

Bionic
Reading

Muzeji Ivana Meštrovića upravo su objavili prvu ilustriranu knjigu o Meštroviću, koja pomoću 14 slika opisuje životni i umjetnički put toga najistaknutijeg hrvatskog kipara. Ilustracije potpisuje slikar Stipan Tadić te za tportal otkriva detalje projekta

Meštrovićeve ilustracije naručili su iz Muzeja Ivan Meštrović, kaže Stipan Tadić, tako da su oni, točnije kustosica Maja Šeparović Palada, odredili koje će scene iz njegova života biti prikazane.

  • +9
Život Ivana Meštrovića u ilustracijama Stipana Tadića Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Stipan Tadić / Muzeji Ivana Meštrovića

'Prvo smo odredili oko 20 važnijih faza iz Meštrovićeva života, koje smo na kraju sveli na njih 13, uz naslovnicu. Ilustracije su većinom fokusirane na promjene njegovih lokacija, na njegovo umjetničko sazrijevanje i na njegove dvije žene, Ružu i Olgu', objašnjava Tadić, dodajući da je za izgradnju kompozicija koristio arhivske fotografije iz života slavnoga kipara.

'Njegov je život na svu sreću dobro dokumentiran fotografijama, tako da oko toga nije bilo problema. Lako se mogla pratiti progresija njegovih frizura i brada', tvrdi Stipan, kojemu je jedna od dražih ilustracija ona koja prikazuje mladoga Meštrovića na satu anatomije na Akademiji u Beču.

'Dobar je primjer linearne perspektive koja mi je dosta pomogla kroz cijelu seriju. Zanimljivi su mi detalji, kolege s frizurama i bradama iz toga razdoblja, s Meštrovićem koji za vrijeme predavanja mašta o svojoj prvoj ženi Ruži, koju je i upoznao za vrijeme boravka u Beču. To će biti ljubav njegova života. Na papiru možemo vidjeti da je nacrtao srce u kojem piše 'Ruža'. Jako volim ubacivati takve detalje', otkriva Stipan Tadić, dodajući da mu je draga i predzadnja ilustracija u seriji, na kojoj je Meštrović u starijoj dobi i profesor je kiparstva na američkoj akademiji.

'Već je iscrpljen, ali i dalje fokusiran. Autoritativan je, ali osjeti se i njegova prolaznost. U tome mi je pomogla odjeća, preko koje se dobro vidi ta promjena vremena. Meštrović, koji pripada vremenu prije Drugoga svjetskog rata, stoji u kontrastu sa svojim učenicima, obučenima u tipičnu odjeću iz 1950-ih i 1960-ih', objašnjava Tadić.

Ilustrirana biografija 'Ivan Meštrović' prva je iz nove edicije 'Lako razumljiva knjiga' Muzeja Ivana Meštrovića, namijenjene osobito onima koji imaju intelektualne poteškoće s čitanjem i razumijevanjem, koji traže jednostavan sadržaj i osnovne informacije o temi, kao i osobama koje ne poznaju dobro hrvatski jezik, kaže autorica teksta i koncepcije Maja Šeparović Palada.

'Publikacija je pisana na jednostavan i lako razumljiv način te je bogato ilustrirana. Zadovoljava europske standarde za izradu lako razumljivih informacija i pravila Inclusion Europe – europske udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji', ističe Šeparović Palada.