PREDSTAVA PETRE HRAŠĆANEC

Šest mladih plesačica potražit će načine kako biti skupa na sceni

  • Autor: D.A.M.
  • Zadnja izmjena 21.10.2020 22:03
  • Objavljeno 21.10.2020 u 12:51
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Neven Petrović

Nova plesna predstava Skupa umjetnice Petra Hrašćanec bit će premijerno izvedena u četvrtak i petak, 22. i 23. listopada u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru te potom 24. listopada na međunarodnom festivalu suvremenog plesa Visavì u Gorizii u Italiji

Projekt Skupa predstavlja šest mladih plesačica koje svojom tjelesnom praksom traže načine bivanja zajedno na sceni. 'Uzorak neke građe u dvodimenzionalnom okviru likovnog aspekta čita se s pomoću pojma oblika, dok u ovom radu uzorak plesne građe smještamo u funkciju. Ta funkcija ujedno je i tema – biti zajedno – te postaje način kretanja. Oblik i funkcija skupa su. Prostor trebamo skupa. U sekundi smo skupa. SKUPA smo i kad smo SAMO', pojašnjava Petra Hrašćanec.

Spomenuti je rad odabran u sklopu natječaja međunarodne mreže Pan-Adria za koprodukciju u suvremenom plesu, te će tako biti premijerno predstavljen na spomenutom prvom izdanju festivala Visavì u organizaciji Artisti Associati u suradnji sa Slovenskim narodnim kazalištem Gorizia (IT) i Novom Goricom (SLO) u Gorici. Koreografiju, u suradnji sa izvođačicama, potpisuje Petra Hrašćanec, glazbu Alen i Nenad Sinkauz, scenografiju i kostime Zdravka Ivandija Kirigin. Svjetlo oblikuje Marino Frankola, autor vizuala Danijel Žeželj, a producentica Tena Bošnjaković, stoji u najavi.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Neven Petrović

Petra Hrašćanec već niz godina djeluje u polju izvedbenih umjetnosti kao plesačica, koreografkinja i pedagoginja. Primarno polje njezinog interesa i školovanja je suvremeni ples a njezine radove karakterizira istraživanje tijela kao realiteta izvedbe kroz različite medije. Kao izvođačica, osim u autorskim djelima, djeluje kao vanjska članica norveške WEE COMPANY koreografa Francesca Scavette. Svoje radove realizira kroz umjetničku organizaciju 21:21 ili partnersku organizaciju de_facto u suradnji sa nizom domaćih institucija (Kazalište &TD, Zagrebačko kazalište mladih, Pogon Jedinstvo, Zagrebački plesni centar). Na Odsjeku plesa pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu vodi kolegij suvremena plesna tehnika.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Neven Petrović

Produkciju predstave potpisuje umjetnička organizacija 21:21 financirana sredstvima Ministarstva Kulture i medija, Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba i Kultura nova, Ministarstva za kulturu Republike Slovenije, grad Ljubljana odjel za kulturu, grad Maribor, grad Gorica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!