Filmovi će biti predstavljeni u nedjelju

Otplesat ću ti priču – pet kratkih filmova Zagrebačkog plesnog ansambla

22.06.2021 u 10:30

Bionic
Reading

ZPA online projekt tijekom proteklih šest mjeseci održan je pod vodstvom i u produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla, a uključio je i produkciju serijala plesnih filmova. Kao rezultat radioničkog i istraživačkog procesa pod nazivom Otplesat ću ti priču kojeg su članice ZPA - Andreja Jandrić, Sintija Kučić, Margareta Firinger, Jovana Zelenović te Gendis Putri Kartini provele pod vodstvom dramaturginje Anje Pletikosa sa štićenicima Doma za starije i nemoćne Ksaver nastale su solo koreografije zabilježene u formi kratkih filmova

Kroz program Ispričat ću ti ples ZPA je započeo s istraživanjem povijesti ansambla kroz niz snimljenih video razgovora s plesnim umjetnicima - bivšim članovima ZPA - Snježanom Abramović Milković, Ksenijom Zec, Ognjenom Vučinićem, Sašom Božićem te Petrom Valentić. Spomenute razgovore moderira kazališna kritičarka Lidija Zozoli, a bit će predstavljeni u periodu od 22. do 26. lipnja na web stranicama i FB stranici ZPA, stoji u najavi.

Filmovi će biti predstavljeni u nedjelju, 27. lipnja na službenim web stranicama ZPA (www.zagrebackiplesniansambl.hr) te na službenoj Facebook stranici (https://www.facebook.com/zagrebackiplesniansambl)

Zagrebački plesni ansambl pokrenuo je u siječnju program ZPA online – edukativno-kulturni program posebno osmišljen za online okruženje u doba socijalne distanciranosti, koji za cilj ima učiniti suvremeni ples dostupnim široj publici, ali i osjetljivim skupinama u zajednici, kao i motivirati ih na korištenje plesa i pokreta u svakodnevici, ali i kao katalizatora za suočavanje s posljedicama dugotrajne izolacije uzrokovanom pandemijom. Pored spomenutih projekata, ZPA je održao i Radionice plesa i pokreta za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi - štićenike Kuće milosrđa u Majmajoli u Istri kao i Radionice pokreta za treću dob u već spomenutom Domu za starije i nemoćne Ksaver. Također, u spomenutom su periodu redovni održavani i plesni online treninzi članica Zagrebačkoga plesnog ansambla, namijenjeni za plesače/ice i širu javnost.

Program ZPA online realiziran je uz podršku Ministarstva kulture i medija RH kroz Javni poziv za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.