31. SALON MLADIH: KOREKCIJE

Postoji li mogućnost institucionalne pobune umjetnika?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.08.2012 15:55
  • Objavljeno 30.08.2012 u 15:55
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Salon mladih, najznačajnija hrvatska manifestacija stvaralaštva mladih umjetnika, ove godine održava se od 4. do 23. rujna, u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika i u jednom od najspektakularnijih gradskih izložbenih prostora,Meštrovićevom paviljonu, popularnoj 'Džamiji'

Salon mladih jedan je od rijetkih bijenala koji gotovo svakim svojim izdanjem pokušava pronaći način da se ukine, promijeni ili redefinira. Od beskompromisnosti izbora, stranih gostiju, otvorenih ateljea, autorske izložbe, preko revolucije do tržišta, svaka od ovih metoda već je itekako uspješno oprobana, pokazujući svoje izrazite prednosti, kao i nedostatke. Namjera ovogodišnjeg Salona je upravo vratiti se oprobanim pokušajima prijašnjih kolega i kolegica, kustosa i umjetnika, stvoriti kontinuitet, ponovno upotrijebiti metode koje su se pokazale uspješnima.

Postoji li uopće mogućnost institucionalne pobune umjetnika? Ovo se pitanje proteže u pozadini svake od ovih izložbi, a ono predstavlja okosnicu ovogodišnjeg programa Korekcija, koji će se održavati u radnome prostoru oformljenom na prvome katu Galerije Prsten kroz razgovore, radionice, projekcije te putem otvorenih ureda Kustoske platforme i Paralelnog salona. Sudionice projekta Praktikum Kustoske platforme će pratiti, kritizirati i razlagati postav i odabir, razgovarati s umjetnicima koji izlažu, koji ne izlažu i koji to i ne žele, snimati intervjue, pisati tekstove, analizirati prethodne Salone, pregledavati prijave i raditi na zajedničkom projektu definiranja kakav Salon jest i kakav je mogao biti te na koncu dati prijedlog budućih izdanja Salona.

U programu Korekcija gostovat će i nekoliko uglednih gošća iz inozemstva, od kojih posebno valja spomenuti poljsku kustosicu Joannu Warsza, utemeljiteljicu nezavisne platforme Laura Palmer Foundation (ime je preuzeto od glavne junakinje filma 'Twin Peaks' Davida Lyncha), čije djelovanje obuhvaća konceptualne izložbe, performanse i interaktivna događanja s ciljem propitivanja umjetničkih, kustoskih i aktivističkih praksi. Joanna Warsza je autorica je mnogih međunarodnih projekata i suradnji, između ostalih s pariškim Centrom Pompidou i 7. berlinskim Bijenalom.

Iz Pariza stiže Annabelle Diot, s iznimnim iskustvom na brojnim međunarodnim projektima u privatnom i javnom sektoru koji se bave implementacijom različitih pristupa u upravljanju i razvijanju kulturnog naslijeđa te pozicioniranju i brendingu kulturnih institucija. Emily Butler je kustosica slavne londonske Whitechapel Gallery, u čijoj su tradiciji duljoj od jednog stoljeća izlagali prvaci moderne i suvremene umjetnosti.

211678,211189,210918,211234

Áron Fenyvesi
likovni je kritičar i kustos budimpeštanske galerije Trafó te autor postava brojnih izložbi kojima prvenstveno prati suvremene tekovine mađarske umjetničke scene. Borbála Szalai u svome je radu poglavito orijentirana na mlade umjetnike s područja čitave Srednje Europe, a radila je i za Studio of Young Artists Association, neprofitnu organizacija koja okuplja petstotinjak mladih umjetnika i kustosa.

Salon mladih, kao i njegov prethodnik Salon odbijenih, osnovali su umjetnici kojima je bio otežavan ulazak u institucije. Oni su bitan dio ovih pregovora i pozvani su da sudjeluju u svakom od ovih procesa: komentiranju postava, predlaganju Paralelnog salona i suradnji u stvaranju koncepcija budućih izložbi, ali također da i sami budu otvoreni prema mogućnosti kritike i dopuste evaluaciju vlastitih radova i prijava. Ovaj Salon smatra da odbijenih nema te je programom Korekcija otvoren svima.

Kao posebnu zanimljivost koja se nameće u kontekstu paradigme 'odbijenih' radova, svakako valja spomenuti vizualno rješenje 31. Salona mladih. 'Gang bang' je djelo švedske ilustratorice i grafičke dizajnerice Karin Sunvisson, a upravo je taj rad jedino djelo ove autorice koje je ikad bilo – odbijeno, te se tim podatkom, izuzev neospornom kreativnošću i likovnom kvalitetom, odlično uklapa u koncept ovogodišnjeg Salona.

Umjetnici koji su izabrani da svoja djela izlažu na 31. Salonu mladih su: Jelena Azinović,Vanja Babić, Jelena Dabić, Sebastijan Dračić, Dalia Finek, Martina Grlić, Luka Hrgović i Duje Medić, Vida Guzmić, Nina Kurtela, Ivan Latin, Hana Miletić, OKO, Pavle Pavlović, Petar Popijač, Ivan Prerad, Dina Rončević, Igor Ruf, Damir Sobota, Lana Stojićević, Stipan Tadić, Vanja Trobić i Damir Žižić

Kustos izložbe je Vladimir Čajkovac

U okviru videoprograma koji nudi ovogodišnji Salon posjetitelji mogu utorkom od 21 do 22.30 pogledati filmove po izboru Livia Rajha

Kroz program radionice koja će se održati u srijedu 19. rujna od 19 sati, kandidati će imati priliku steći praktične vještine i potakla razvoj osobnih kvaliteta potrebnih za organiziranje umjetničkih, event ili dizajn izložaba. Zainteresirani se mogu prijaviti na adresu elektroničke pošte hdlu@hdlu.hr.

Ulaz na 31. Salon mladih je slobodan.

U duhu Salona mladih svakako je i cirkulacija ljudi, urbani duh i dobra atmosfera koji samo mogu doprinijeti životnosti kulturnih institucija i događanja, stoga se organizacija pobrinula da i prostor oko Meštrovićeva paviljona u vrijeme trajanja Salona bude žarište okupljanja u samom srcu Zagreba postavljanjem VIP cafféa.

Kako bi posjet 31. Salonu mladih bio olakšan svima zainteresiranima koji stanuju izvan glavnog grada, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u suradnji s Hrvatskim željeznicama osiguralo je 40 posto popusta na povratna putovanja u redovitim vlakovima za posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske i Slovenije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi