LIBURNIA FILM FESTIVAL

'Porvenir' najbolji, publika nagradila film 'Starac i roda'

28.08.2020 u 23:45

Bionic
Reading

Žiri 18. Liburnia Film Festivala dodijelio je dokumentarnom filmu Renate Poljak 'Porvenir' nagradu za najbolji film, kameru i dizajn zvuka, a publika je najboljim ocijenila dokumentarni film Tomislava Jelinčića 'Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu', dodijelivši mu ocjenu 4,75

U obrazloženju nagrade za 'Porvenir', žiri je naveo da je nagrada za najbolji film pripala 'dokumentarno-eksperimentalnom filmu 'Porvenir' o odvažnim putnicima i sanjarima koji su se zbog gladi i siromaštva otisnuli na put namreškanim morem u potrazi za utopijom na dnu zemaljske kugle'.

Porvenir je jedini grad u Ognjenoj zemlji koji su osnovali hrvatski migranti na početku 20. stoljeća, a jedan od njih bio je i autoričin pradjed.

'Redateljica izuzetno vješto gradi atmosferu u kojoj se čežnja za pripadanjem prepliće sa snom o bijegu u nepoznato, dok se krhki osjećaj identiteta razbija na valovima. Potpomognuta monumentalnom fotografijom, dosljednom montažom i istančanim dizajnom zvuka redateljica metaforički, ali i fizički rekreira putovanje svoga pradjeda i šalje nam veličanstvenu audiovizualnu razglednicu s kraja svijeta koja je prožeta nadom u nove početke', stoji u obrazloženju.

Jelinčićeva priča o starcu, Malenoj i Klepetanu

Film Tomislava Jelinčića 'Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu' pripovijeda o dvjema rodama o kojima se brine umirovljenik i udovac iz Slavonskog Broda Stjepan Vokić.

Stjepan je prije 28 godina pronašao Malenu propucanog krila, spasio joj je život i od tada su zajedno. Malena je 2002. pronašla ljubav svog života, Klepetana, koji joj se vraća svake godine, a do sada su zajedno odgojili 60-ak malenih roda. Klepetan i rode svake jeseni kreću na dalek pu,  natrag prema Africi, dok Malena ostaje u selu sa Stjepanom.

Nagradu za najbolju režiju i montažu dobio je film Karmen Obrdalj 'Zašto mama vazda plače?', a film 'Ono drugo selo' Jadrana Bobana dobio je posebno priznanje žirija. Najboljim regionalnim filmom proglašen je film 'Bez lica' Davida Lušičića.

U ovogodišnjem festivalskom žiriju bili su producentica Miljenka Čogelja, snimatelj i fotograf Hrvoje Franjić, redatelj Andrej Korovljev, umjetnički direktor UnderhillFesta i televizijski urednik Vuk Perović te filmska kritičarka i nezavisna kustosica Dina Pokrajac.

Tijekom pet festivalskih dana, od 14. do 28. kolovoza, na Liburnia Film Festivalu prikazana su 33 dokumentarna filma, od kojih 21 film u konkurenciji za šest nagrada žirija i nagradu publike, a premijerno je prikazano 9 filmova.

Ove godine ostvarena je suradnja s programom Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture te je priređen poseban međunarodni program 'Stanje pripravnosti', sa šest međunarodnih dokumentarnih filmova o ekstremima političke sadašnjosti.

18. Liburnia Film Festival organizirala je Udruga LFF, suorganizator je udruga Restart, a partner Festival Opatija.