NISU KULTURNA BAŠTINA

Portugal može prodati svojih 85 Miroovih djela

29.08.2014 u 19:12

Bionic
Reading

Zbirka od 85 djela španjolskog umjetnika Joana Miroa u vlasništvu portugalske države neće biti proglašena kulturnom baštinom čime se otvara put njezinoj prodaji, objavljeno je u petak u Službenom listu

Tako je odlučila Opća uprava za kulturnu baštinu čije je mišljenje vlada u Lisabonu zatražila u srpnju. Da je ta ustanova zbirku proglasila kulturnom baštinom, bio bi otežan njezin izvoz i prodaja na dražbi.

Zbirka slikara iz Katalonije u vlasništvu je države nakon nacionalizacije banke BPN 2008. godine, a trebala je biti ponuđena na dražbi Christie'sa u Londonu u lipnju kako bi se napunila portugalska državna blagajna.

Prodaja je otkazana pošto je sud u Lisabonu u travnju zaustavio odlazak zbirke iz zemlje i pokrenuo postupak 'zaštite kulturne baštine'.

Prodaji Miroovih slika na dražbi usprotivili su se kulturni krugovi i oporbena ljevica koja osuđuje 'licitaciju' kulturne baštine.
Christie's procjenjuje ukupnu vrijednost Miroove zbirke na više od 36,4 milijuna eura. Navodi da je to jedna 'od dosad najvećih i najimpresivnijih umjetničkih zbirka samo jednog autora ponuđena na dražbi'.