teatar exit

Poklanjamo ulaznice za predstavu 'Što se bijeli u gori zelenoj?'

14.07.2021 u 15:39

Bionic
Reading

Predstava Što se bijeli u gori zelenoj? nastala je u produkciji Teatra Kabare Tuzla, Studentske scene ADU Tuzla i Art Centar Ankata. Dramaturšku adaptaciju i režijski koncept potpisuje Sadika Kahrimanović koja i igra u predstavi uz Ermina Avdića

Dokumentarno-igrana predstava “Što se bijeli u gori zelenoj?” duodrama je rađena po motivima Hasanaginice. Hasanaginica se koristi kao simbol kroz koji se tematizira položaj žene u odnosu na sistem, tradiciju i religiju u patrijarhalnom društvu. Predstava otvara mnoga pitanja o ravnopravnosti i nasilju nad ženama, ukazuje na mnoge propuste, ne samo našega društva, nego i civilizacije. Crpeći inspiraciju iz mentaliteta bosanskohercegovačkog čovjeka redateljski okvir i dramaturška linija predstave može se preslikati na bilo koje geografsko područje, što način na koji se pitanje žene promatra, čini univerzalnim i izvanprostornim.

Predstava, odnosno Sadika Kahrimanović, dobila je Nagradu za najbolju dramaturgiju na 1. Malom festivalu uz sljedeće obrazloženje:

Tradicijski tekst Hasanaginice ukomponiran je u svojevrsno lektirno tumačenje sa zanimljivom kritičkom notom i suvremenim pogledom na položaj žene u društvu. Pomalo kolažno nizanje dijelova radnje Hasanaginice isprekidano je društveno-političkim komentarima koji ovu predstavu ne usporavaju, već joj daju zanimljivu dinamiku i drže cjelinu, fokus i ritam na okupu. Zbog nesmetanog protoka radnje i jasnoće sadržaja žiri ovu predstavu smatra dramaturški najuspješnijom.

Također, na 18. TKT Festu predstava je zauzela drugo mjesto prema ocjenama publike (ocjena: 4,78).

Čitateljima tportala darujemo 1x2 ulaznice za predstavu “Što se bijeli u gori zelenoj?” u petak 16.7. u 21h (Teatar Exit - dvorana F22 (Frankopanska 22)), a dobitnik je Marijana Sladić.