Christiane Dorion, Gosia Herba

Poklanjamo knjigu 'Izumi koje potpisuju životinje'

27.08.2021 u 11:37

Bionic
Reading

Životinjske osobine koje su nadahnule izumitelje

Edukativni novitet IZUMI KOJE POTPISUJU ŽIVOTINJE obiluje fascinantnim i zanimljivim informacijama za mlade čitatelje iz svijeta prirode, ali i visoke tehnologije s raznih područja ljudskog djelovanja. U ovoj knjizi predstavljene su životinje koje su nadahnule ljude da stvore fantastične izume ili da na domišljate načine doskoče nekim izazovima.

Ljude je uvijek inspirirala priroda i u njoj su pronalazili genijalna i funkcionalna rješenja za razne probleme, a biomimikrija je posebice plijenila interes brojnih znanstvenika, dizajnera, inovatora i mnogih drugih, koji su se krenuli učiti i inspirirati se upravo iz prirode. Neke od najzanimljivijih i najdomišljatijih priča te tematike uvrštene su u ovoj knjizi. U njoj će čitatelji doznati zašto brojnim znanstvenicima, dizajnerima i izumiteljima pažnju plijeni leptir plavi morfo čija su krila raskošne plave boje. Njegova tajna inspiracija je da osmislimo tehnologiju kojom bi mogli proizvesti odjeću živopisnih boja bez da joj dodajemo kemikalije opasne za okoliš ili primjerice da napravimo novčanice koje se ne mogu krivotvoriti. Jedan od najbržih vlakova na svijetu napravljen da bude tiši, pa čak i brži zahvaljujući ptici zvanoj vodomar, a termiti su primjerice pomogli dizajnirati kuće koje ostaju prohladne za vrijeme vrućina.

Najnevjerojatnija stvar je da životinje materijale koriste uvijek iznova, bez stvaranja otpada i to je nešto što svakako moramo naučiti i primijeniti. Životinje znaju kako se snaći, napredovati i preživjeti milijunima godina, stoga ne čudi što sjajne ideje često dobivamo upravo od njih. Odgajateljima, učiteljima i profesorima ova knjiga može poslužiti kao izvrstan dodatni materijal u nastavi pri čemu imaju izvrsnu podlogu za stem projekte kao i za korelacijske edukativne sadržaje između različitih školskih predmeta ili obrazovnih tema. Puno je još toga što možemo smisliti i riješiti promatranjem snalažljivog i domišljatog svijeta prirode te neprestanim učenjem o njoj, a ova vrijedna knjiga može mladim čitateljima biti prvi korak u tom smjeru.

O autorima:

Christiane Dorion još je kao dijete postavljala brojna pitanja o svijetu, prirodi, svemiru… koja bi često ostala neodgovorena. Kod nje je to potaknulo strast za pisanjem dječjih knjiga kojima želi rasplamsati dječju znatiželju prema prirodi i okolišu, želju da o njima nauče što više, da ih istražuju, ali i da ih čuvaju i zaštite. Podrijetlom je iz Kanade, a u Veliku se Britaniju preselila kako bi doktorirala na temu održivog razvoja te se ondje na kraju školovanja i skrasila te započela pisati knjige za djecu. Veseli je što surađuje s divnim i talentiranim ilustratorima i dizajnerima koji u knjigama ožive svijet prirode o kojemu ona strastveno piše. Uz pisanje dječjih knjiga radi i kao savjetnica za obrazovanje za ekološke organizacije, uključujući Svjetsku organizaciju za zaštitu prirode, zakladu Ellen MacArthur i Forum za budućnost.

Vrlo je optimistična i vjeruje da mladi mogu promijeniti svijet i stvoriti budućnost u kojoj mogu napredovati i ljudi i priroda.

Gosia Herba poljska je ilustratorica i grafička dizajnerica. Poput većine ilustratora crta od najranijeg djetinjstva. Nakon pet godina provedenih u školi likovnih umjetnosti započela je studij na Sveučilištu u Wrocławu, gdje je i magistrirala povijest umjetnosti. Njezini radovi često u sebi sadrže mitološke i bajkovite motive. Gosia je strastvena ljubiteljica knjiga, posebice onih o antropologiji i povijesti kulture.

Surađuje s brojnim časopisima, glazbenim umjetnicima te izdavačima knjiga i slikovnica iz cijelog svijeta. Najdraže joj je stvarati razigrane knjige i slikovnice za djecu te stripove. Surađuje s časopisima The Washington Post, Strapazin, The Oprah Magazine, La Nation te Penguin Random House. U Hrvatskoj je objavljena njezina edukativna knjiga za djecu Izumi koje potpisuju životinje, prepuna razigranih i koloritnih ilustracija životinjskih junaka sa sjajnom dozom humora.

Čitateljima tportala darujemo jedan primjerak knjige 'Izumi koje potpisuju životinje', a dobitnik je Mia Jurković.