Fraktura

Poklanjamo knjige autora koji sudjeluju na Festivalu svjetske književnosti

09.09.2021 u 15:17

Bionic
Reading

Fraktura poklanja knjige autora koji sudjeluju na Festivalu svjetske književnosti

Dror Mishani: Tri

Kad Orna na stranici za razvedene upozna Gila, ne može reći da je to ljubav na prvi pogled. No premda joj je pomalo odbojan, nastavlja izlaziti s njim jer pokušava zaboraviti svojeg bivšeg supruga Ronana, koji je napustio obitelj i odselio se u Nepal. Kad se Ronan vraća u Izrael sa svojom novom ženom i njezinom djecom, Orna se uplaši da će njezin sin odlučiti živjeti s ocem. Da sredi misli, odluči otići u kratak posjet Gilu, koji je na poslovnom putu u Bukureštu, unatoč znakovima upozorenja da nešto u njegovoj priči jednostavno ne štima.

Uzbudljivi roman Tri izraelskog pisca Drora Mišanija triler je dostojan slavnih imena ovoga žanra. Iako na početku može navesti na pomisao da je ovo ljubavni roman, Mišani kroz priče o tri glavne junakinje majstorski stvara napetost, a neočekivanim obratom čitateljima diljem svijeta oduzima dah.

Dubravko Ivaniš: 45

Sve, reci nam sve! Tako su zavapili fanovi Pipsa, a Dubravko Ivaniš te je molbe uslišao.

S guštom.

45 pitanja i jednako toliko odgovora, 45 tema i jednako toliko načina na koje im se može pristupiti, 45 posve autentičnih i originalnih uvida u sve što pitaocima može pasti na pamet, a na pamet im može pasti svašta. Od sasvim osobnih tema, preko filozofskih, pa do onih koje se tiču umjetničkog procesa, u knjizi 45 Dubravko Ivaniš otkriva neke dosad nepoznate tajne najzagrebačkijeg od svih zagrebačkih bendova, ali nam i, namjerno ili ne, dopušta da upoznamo njega. Osobu.

Promišljen i duhovit, precizan i uporan, perfekcionist koji se do beskraja tvrdoglavi oko stvari koje su mu važne, sve je to Dubravko Ivaniš i sve to u ovoj se knjizi fino vidi, ali vidi se i to da on nije samo glazbenik, nego je, bez imalo sumnje, i – pisac!

Svoje razmišljanje nekad ilustrira anegdotom, drugi put pribjegne slojevitoj metafori, vodi nas na koncerte, probe, u garažu i na veliku pozornicu. U jučer i u blisko sutra, ali i u nepogrešivo danas. Svakom njegovom rečenicom sve je jasnije: pred nama je pisac kojem su riječi – pa i kad nema glazbe da ih prati – oružje kojim itekako zna rukovati.

Javier Cercas: Terra Alta

Neobična je prošlost policajca-heroja. Sin prostitutke, bez oca, Melchor Marín odrastao je u tamnom dijelu Barcelone, bio vojnik narkokartela, završio u zatvoru i ondje donio odluke koje će mu život okrenuti naglavce. Sve najvažnije, zapravo, dogodilo mu se iza rešetaka. Ondje je saznao da mu je ubijena majka. Ondje mu je Hugoov roman Jadnici počeo pokazivati strane svijeta. Ondje je poželio osvetu i ondje je, ako igdje, postao policajac.

Godinama poslije, dok u surovom krajoliku Terre Alte kao legenda policijskih snaga vodi miran život sa suprugom knjižničarkom i kćeri Cosette, Melchor je uvjeren da je mračnoj prošlosti uspio umaknuti baš poput Jeana Valjeana, protagonista svojega omiljenoga romana. No katalonski gradić baš tada potresa stravičan zločin i duhovi tame su probuđeni. Netko je, nakon zvjerskog mučenja, ubio postariji bračni par, vlasnike tvrtke kod koje kruh zarađuje dobar dio stanovnika toga kraja. Je li posrijedi brutalna pljačka? Stara svađa? Kad policija odluči zatvoriti slučaj, Melchor počinje istraživati sam, ali cijena koju će za to platiti bit će iznimno visoka.

Ovjenčan prestižnom nagradom Planeta, roman Terra Alta svojega autora Javiera Cercasa predstavlja u svjetlu u kakvom ga dosad nismo imali prilike upoznati: kao vrhunskog pisca krimića. Napeta potraga izvedena briljantnim stilom, uzbudljiva radnja prepuna upečatljivih likova, Terra Alta ujedno je i knjiga u kojoj jedan od najvažnijih europskih autora današnjice lucidno promišlja o vrijednosti zakona, mogućnosti pravde i legitimnosti osvete; epopeja o čovjeku koji izlazi iz podzemlja da bi našao svoje mjesto pod suncem.

Čitateljima tportala darujemo jedan primjerak knjiga Javier Cercas: Terra Alta, Dubravko Ivaniš: 45 i Dror Mishani: Tri. Dobitnici su Marija Birač, Mladen Golub i Franjo Crnković.