Varaždin obukao barokno ruho

Počinju 49. Varaždinske barokne večeri

20.09.2019 u 11:18

Bionic
Reading

Svečanim koncertom otvorenja u varaždinskoj Katedrali večeras u 20 sati počinju 49. Varaždinske barokne večeri sa Švedskom kao zemljom partner

Zbor i orkestar Goteborg Baroque izvest će djela Georga Fridricha Handela i Antonija Vivaldija, nakon čega će uslijediti vanjski dio otvorenja kod varaždinskog Starog grada. Slavni švedski ansambl Romeo&Julia Koren, poznat po nastupima po cijelome svijetu, predstavit će svoj crossover program i povezati barok sa suvremenim glazbenim notama, a novo glazbeno barokno-moderno iznenađenje spremio je i Antun Stašić, koji je lani nastupio na Baroknim večerima i ove godine na Špancirfestu. Vanjski dio otvorenja počinje oko 21. 40, a neizostavni dio bit će i ove godine vatromet u bojama zemlje partner Švedske.

'Vanjskim dijelom otvorenja želimo počastiti Varaždince i goste koji nisu imali prigodu biti na koncertu u Katedrali i pokloniti im zanimljiv i atraktivan program. Ansambl koji je stigao iz Švedske poznat je i po svom nastupu prije nekoliko godina na kraljevskom vjenčanju u Švedskoj, a Antun Stašić pokazao se kao 'puni pogodak' za spoj baroka i rocka. Mislim da će to biti i najbolja pozivnica na koncerte koji nam slijede idućih dana, jer glazbenici švedskog ansambla u nedjelju nastupaju u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog kazališta programom 'Renesansna glazba za svakoga', a Antun Stašić za sutra, u subotu, u sklopu Total baroque programa u varaždinskom parku u 21 sat sprema remikse baroka u hitovima elektronske glazbe i nastup s dva DJ-a, što je nešto potpuno novo i neviđeno. Program Total baroque ove je godine iznimno bogat, a novitet su i after VBV partyi u Medinoj škrinji iza svakog koncerta. U gradskom parku, šetalištu Vatroslava Jagića zaživjet će barok, a vraća se i glazba i koncerti kao nekoć, jer će sutra u 11 sati koncert održati učenici Glazbene škole u Varaždinu. Programa je puno, izvrsnih koncerata također, pa stoga pozivamo sve da prate naše društvene mreže i žive ovih dana uz Barokne večeri', ističe organizator Festivala i ravnatelj VBV-a Raymond Rojnik.

Večerašnji koncert otvorenja prenosit će na Trećem programu Hrvatska radio televizija i Hrvatski radio. Ovogodišnje 49. Varaždinske barokne večeri potrajat će do 1. listopada, a osim Varaždina koncerti će se održavati u Knegincu, Vinici, Loboru, Križevcima, Varaždinskim Toplicama, Krapini, Belcu, Ludbregu, Prelogu, te Svetom Jurju na Bregu, a o dobitnicima festivalskih nagrada odlučivat će sedmočlani žiri na čelu s dr. sc. Zdenkom Weber.