ZAGREBAČKI HNK

Početak sezone u znaku Gustava Mahlera

02.08.2011 u 15:19

Bionic
Reading

Na samom početku nove kazališne sezone Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu odat će počast posljednjem bečkom simfoničaru, Gustavu Mahleru te u povodu 100. obljetnice njegove smrti u subotu, 24. rujna, izvesti koncert pod ravnanjem njemačkog dirigenta Willa Humburga

Na internet stranici zagrebačkog HNK najavljeno je kako će na programu biti Mozartova Simfonija concertante za violinu, violu i orkestar u Es-duru, K. 364 i Mahlerova Pjesma o Zemlji, Simfonijski ciklus pjesama prema 'Kineskoj fruli' Hansa Bethgea.

Kao solisti nastupit će Vlatka Peljhan na violini, Natalija Anikeeva na violi, mezzosporanistica Dubravka Šeparović Mušović i tenor Thomas Moser.

Cijele ove godine diljem svijeta obilježava se 100. obljetnica smrti austrijskog skladatelja i dirigenta češkog podrijetla Gustava Mahlera (Kalište, Češka, 1860.-Beč, 1911.). Mahler se proslavio kao dirigent opernih kazališnih kuća, od Ljubljane, Praga i Beča do newyorškog Metropolitana, kojih je rad reorganizirao i modernizirao. U kompoziciji neoromantičar, nadovezuje se na Brucknera i Beethovena kao simfoničar, a na Schuberta kao vokalni lirik čime nastavlja bečku glazbenu tradiciju.

Poznata je Mahlerova izjava 'Trostruki sam beskućnik, kao Čeh u Austriji, kao Austrijanac među Nijemcima i kao Židov u cijelom svijetu. Svugdje uljez, nigdje dobrodošao.'

Iako njegova glazba u glazbenim krugovima nikada nije bila u potpunosti prihvaćena dok je bio živ, a smatrana je i teškom, u poslijeratnoj Europi, posebice šezdesetih, probila se i u popularnu kulturu, te je nerijetko korištena u filmskoj umjetnosti.